Poliția Locală nu trebuie desființată, ci întărită

cristian hagi

Când ajungeți într-o pădure și găsiți un copac găunos, este desigur greșit să presupui că toți sunt așa și să ceri insistent să tai toată pădurea. Nu vei face asta pentru că ceilalți copaci sunt sănătoși și mai ales pentru că pădurea are un rol bine definit și important.

La fel, dacă îmi permiteți comparația, este și Poliția Locală.

Instituția Poliției Locale nu poate fi judecată și condamnată după gesturile unui singur individ. Poate că angajatul care a ridicat din parcarea Carrefour mașina doamnei cu dizabilități avea dreptul legal să o facă. Uman însă, e greu de înțeles atitudinea opacă, înfiptul pe călcâiele din spate, cu burta înainte și cu lozinca: „Legea e de partea mea”. Nu poți să nu fii sensibilizat când o doamnă în căruț, cu o copilă de trei ani lângă, care are dreptul de a parca pe un loc special amenajat, se trezește fără mașină. Polițistul cu pricina nu era singur. Colega sa a dat dovadă de empatie, a încercat să rezolve problema, să discute ca de la om la om, nu ca autoritate la supus.

Fapte ca cele de mai sus declanșează însă un fenomen periculos. Voci – din ce în ce mai multe – care se revoltă împotriva autorității, care spun că poliția locală trebuie desființată. Logica este de multe ori strâmbă. De pildă:

  • Aam parcat neregulamentar, dar de ce mă amendați, dacă nu construiți locuri de parcare?
  • Am mers cu viteză mai mare decât cea legală, dar de ce nu construiți autostrăzi ca să putem merge repede? A
  • runc gunoaie pe stradă, la întâmplare, dar de ce nu puneți coșuri, ca să nu arunc pe jos?
  • Și ce dacă fac mizerie, nu plătesc taxe și impozite? Să curețe primăria.

Revolta aceasta nu se îndreaptă numai asupra Poliției Locale, ci asupra oricărei autorități în general. Îi convine cuiva să fie amendat, plătește cineva cu mare plăcere taxe și impozite?

Pericolul este o dizoluție a autorității și apariția așa numitei legi a bunului plac, pe care o vedem, din păcate, peste tot.

  • De ce să parchez pe un loc special amenajat, aflat la 100 de metri, când pot să las mașina unde vreau?
  • De ce să nu intru pe interzis, că oricum au făcut praf traficul cu sensurile unice?
  • De ce să arunc gunoiul numai unde trebuie?

Normele aceste de conviețuire pe care mulți de noi le sfidăm sunt respectate cu sfințenie în țările care ne plac. Nu din plăcere, ci din cauza autorității care aplică amenzi. Dacă vrem o țară ca afară, trebuie să ne asumăm și respectarea regulilor. La câte sute de nereguli vedem cu toții în fiecare zi, Poliția Locală nu trebuie desființată, ci întărită.

Poate că totuși ar trebuie să se cheme gardieni publici, nu polițiști locali, ca să evite orice confuzie și să identifice mai bine misiunea lor.

Din păcate, există o diferență mare între ce se întâmplă la noi și la ei în modul de funcționare al autorității.

Am mai scris aici că o administrație trebuie să aibă trei atribute fundamentale: dreptate; predictibilitate; dreptul la cuvânt.

„Oamenii acceptă autoritatea atunci când văd că îi tratează pe toți egal, atunci când este posibil să vorbești și să fii ascultat și atunci când există reguli în vigoare care te asigură că mâine nu vei fi tratat în mod radical diferit față de modul în care ești tratat astăzi. Legitimitatea se bazează pe dreptate, pe dreptul la cuvânt și previzibilitate”, scrie Malcom Gladwell. Detalii AICI.

La noi, în Constanța, e ca în Ferma animalelor: toți suntem egali, dar unii sunt mai egali decât alții. Fără o administrație dreaptă și predictibilă, în care să avem dreptul la cuvânt, nu trăim într-o societate adevărată, ci într-un fel de junglă urbană, cum îi place primarului să spună.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

6 comentarii la “Poliția Locală nu trebuie desființată, ci întărită

  1. este total inutila. A realizat ceva de la infiintare?
    Singura grije este , garda pretoriana a primarului. Ca urmare, autoturisme noi, lefuri peste politia cu ani de scoala, si spagi cat cuprinde.
    Ba , le-a mai dat voie sa dea amenzi soferilor. Sunt curios, cunoaste macar unul circulatia in sensul giratoriu??

    1. Dacă crezi că e suficient să cunoști doar ,, reguli de circulație în sensul giratoriu” atunci poți să te angajezi unde vrei că ….restul nu mai trebuie să le cunoști…

    2. Când dumneavoastră o să știți concret că ați respectat legea nu o să întâlniți acel politist local pe care îl denigrati pentru că în spatele dumneavoastră aveți adevărul dar atâta tîmp când mergeți pe un drum și în sinea dumneavoastră spuneți că dacă om a parcat pe un spațiu verde sau a blocat pe cineva pot să o fac și eu , pot arunca mizeria proprie pe jos, pot consuma alcool pe unde vreau și atunci un copil ce să înțeleagă din frustrările dumneavoastră fața de polițist că este bine să facă că dumneavoastră sau spre o lume mai bună cu o conviețuire socială mai bună iar de școală multă ,,ani grei de școală,, vă referiți la ofițeri care așa este învață sau la agenți din stradă care și ei muncesc în stradă cu perioadă relativ mică de școlarizare iar polițiștii locali toți au școlarizare în cadrul MAI.

    3. O sa fi surprins dar sunt multi absolventi de facultate , oameni de valoare care stiu mult mai mult decat circulatia in giratoriu. Esti plin de prejudecati

  2. „Poate că totuși ar trebuie să se cheme gardieni publici, nu polițiști locali, ca să evite orice confuzie și să identifice mai bine misiunea lor.”
    (extras din articol)

    Nu există nicio confuzie iar misiunea polițiștilor locali este clar stabilită în legea de organizare și funcționare,alte acte normative.
    Denumirea de poliție locală există în tot spațiul Uniunii Europene,dar cetățenii români vor să fie”mai catolici decât papa”!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cluj-Napoca: Vinerea Verde continuă în 2023 pentru încurajarea utilizării transportului public din municipiu

vin ian. 13 , 2023
În acest an, Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu Compania de Transport Public, continuă politica publică implementată în municipiul Cluj-Napoca începând cu anul 2021 sub numele de „Vinerea Verde”. Astfel, în fiecare zi de vineri clujenii și turiștii pot circula gratuit pe toate liniile urbane, indiferent de mijlocul de transport în […]

V-ar putea interesa și: