Când era în opoziție, Vergil Chițac, actual primar al Constanței din partea PNL, părea să fie foarte preocupat de simbolurile culturale ale României, iar asociația pe care o conducea organiza evenimente importante în Constanța. De când e primar, nu mai organizează nimic și marchează momentul scriind informații, uneori nerelevante, pe Facebook.
În ianuarie 2016, Chițac era șeful Asociaţiei Civică „Pentru Constanţa”. Încă nu înființase Asociația Constanța Altfel. Pe 15 ianuarie 2016, în colaborare cu Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” și Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România organizează vineri, 15 ianuarie 2016, la ora 18.30, în sala teatrului, spectacolul „La marginea mării” dedicat marelui poet Mihai Eminescu.
Nu a fost un eveniment singular, ci a făcut parte dintr-o campanie intitulată „Iubește Constanța”, al cărei scop era „să redea constănţenilor Constanţa frumoasă, să le arate Constanţa altfel.” Nu se ocupa numai de evenimente culturale, ci și de divertisment. În 2014, o adusese pe Delia să le cânte constănțenilor.
„Spectacolul va cuprinde lieduri pe versuri de Eminescu, în interpretarea sopranei Laura Eftimie și a baritonului Marius Eftimie, acompaniați la pian de Andrada Ștefan, un moment de balet susținut de Amalia Mândruţiu şi Horațiu Cherecheș, prim-solişti la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa, urmat de „Câteva reflecţii asupra gândirii poetice eminesciene” aparținând lui Angelo Mitchievici, președintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Dobrogea.
La final ne vom bucura de un recital liric de excepție al actorilor Maia Morgenstern și Marius Manole.
Totodată vom premia liceenii constănțeni care au obținut rezultate la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română 2015.
Cei prezenţi vor putea admira în foaierul teatrului expoziția „Eminescu în grafica lui Salmen” din colecția lui Viorel Lipovan”, au precizat reprezentanții asociației.
În sală a fost prezent și Vergil Chițac.
Acum, când e primar, nu a mai organizat niciun spectacol, niciun eveniment, deși avea mult mai multe pârghii la dispoziție și, îndrăznim să spunem, chiar datoria morală să o facă.
S-a rezumat să scrie pe pagina de Facebook că „printre crizele suprapuse cu care ne confruntăm, cultura încearcă să își reia locul nobil pe care îl ocupă în orice comunitate locală.” A enumera așa zise realizări ale primilor doi ani de mandat, printre care adoptarea strategiei culturale, care nu se respectă, dar și înființarea Fundația Pontica a municipiului, instrument adițional de lucru al Primăriei pentru organizarea și desfășurarea de evenimente culturale de calitate. Ce evenimente? Nu a spus. Fundația a fost până acum liant pentru niște donații pentru ucraineni venite din Taiwan. Alte realizări memorabile nu are. Se laudă cu inițierea de lucrări de consolidare și renovare a clădirii Teatrului de Stat Constanța, proiect început de Decebal Făgădău, și cu faptul că anul acesta va redeschide Galeriile de Artă din centrul orașului, cu care a avut un conflict puternic anul trecut. Mai spune că a finanțat 46 de evenimente culturale și conexe, spre deosebire de sute, finanțate în Cluj-Napoca, și uită să spună că anul acesta a propus înjumătățirea fondurilor pentru proiecte culturale.
Mihai Eminescu nu apare deloc în textul său, deși e născut pe 15 ianuarie, zi aleasă, începând din 2011, ca Ziua Culturii Naţionale.