Stâlpișorii din zona peninsulară a Constanței nu respectă legea, ca de altfel nici cei din restul orașului.
Pentru peninsulă însă, acolo unde a fost blocat accesul auto pe anumite artere, s-a făcut o plângere la Inspectoratului General al Poliției Române. Instituția a înaintat-o către Inspectoratul Județean de Poliție Constanța.
Locuitorii care au redactat documentul au reclamat atât faptul că stâlpișorii care închid peninsula sunt neconformi, cât și că îngreunează intervențiile de urgență și că sunt instalați în baza unui regulament de acces acum anulat.
Stâlpișorii montați în zona peninsulară au 50 de centimetri înălțime, iar cei din restul orașului au 68 cm și nici nu respectă nici prevederea care spune că trebuie să aibă benzi reflectorizante în parte inferioară și superioară.
Vă reamintim că, în 2022, Confort Urban, societate în subordinea Consiliului Municipal Constanța, a luat decizia să demonteze o parte din stâlpișorii montați de echipa Făgădău – Babu.
Decizia a fost explicată de noul director al societății, Stere Hira, prin faptul că Monitorului Oficial nr. 121 bis din 5.03.2013 care reglementează anumite norme de siguranţă pentru persoanele cu probleme de vedere, nevăzători. Acesta a declarat că „stâlpişorii mai mici de 70 de centimetri sunt ilegali.”
Șeful Confort Urban se referă la ordinul nr. 189 din 12 februarie 2013 pentru aprobarea reglementării tehnice „Normativ privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap, indicativ NP 051-2012 – Revizuire NP 051/2000”, emis de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Scuzați termenii prea tehnici, dar îi folosim pentru exactitate.
Ordinul acesta scrie clar, la capitolul „obstacole pe traseele pietonale”, că „pe traseele de deplasare trebuie evitată amplasarea de obstacole precum: obiecte de mobilier urban agăţate pe pereţii clădirilor sau independente, bolarzi, stâlpi.”
Înălțimea maximă nu este însă de 70 cm, ci de 75 cm.
„Obstacolele cu o înălţime mai mică de 75 cm creează situaţii periculoase pentru persoanele cu deficienţe de vedere. Dacă prezenţa obstacolelor este absolut necesară, acestea trebuie prevăzute cu marcaje vizuale contrastante, poziţionate pe obiectul respectiv la o înălţime faţă de nivelul finit al trotuarului de cel puţin 7,5 cm, între 90 cm şi 1.00 m şi între 1.50 şi 1.60 m.”, scrie în ordin.
Așadar, ordinul spune că stâlpișorii trebuie să fie mai mari de 75 de centimetri, în cazul în care e musai să fie amplasați.
Mai spune ceva: că bolarzii vor fi coloraţi contrastant faţă de suprafaţa pe care sunt montaţi şi vor fi marcaţi suplimentar cu benzi reflectorizante în partea inferioară şi în partea superioară. Și că este interzisă amplasarea unor bolarzi tubulari subţiri cu diametrul mai mic de 8 cm, dar și unirea bolarzilor între ei prin lanţuri sau cabluri.
Stâlpișorii montați în Constanța nu respectă înălțimea minimă prevăzută de lege. Cei montați în zona peninsulară au 50 de centimetri înălțime, iar cei din restul orașului au 68 cm.
Ca atare, Primăria Constanța și Confort Urban nu au altă soluție decât să procedeze așa cum au început și să demonteze stâlpii care nu respectă legea. Eventual să îi înlocuiască.
De remarcat că stâlpii din peninsulă nu respectă nici prevederea care spune că trebuie să aibă benzi reflectorizante în parte inferioară și superioară, în timp ce cei din restul orașului o respectă numai pe jumătate.
Articole similare: Prostia și nepăsarea ucid. Cazul stâlpișorilor de fier