Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ şi al filialei judeţene a PSD, Ionel Arsene, a fost condamnat definitiv, vineri, de Curtea de Apel Braşov la 6 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
Iniţial, în aprilie 2022, Arsene primise la instanţa de fond (Tribunalul Braşov) o condamnare de 8 ani şi 4 luni, pedeapsă scăzută vineri de Curtea de Apel Braşov la 6 ani şi 8 luni.
CA Braşov a mai decis confiscarea de la şeful CJ Neamţ a sumelor de 80.000 euro şi 80.000 lei.
Ca pedeapsă accesorie, Ionel Arsene nu are mai are dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a alege şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere sau de a exercita atribuţii de conducere în cadrul vreunui partid, formaţiune sau alianţă politică din România pe o perioadă de cinci ani după ce execută condamnarea.
V-ar putea interesa și: Cristian Maricel Cîrjaliu, actualul primar din Agigea, inculpat. Ce spune DNA
Ionel Arsene a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în anul 2018, pentru trafic de influenţă, infracţiune săvârşită în 2013, în perioada când acesta era deputat.
Conform DNA, în cursul anului 2013, Ionel Arsene, în calitate de deputat şi preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a PSD, ar fi primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 100.000 euro, pentru a-şi folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcţie de conducere în administraţia locală.
Concret, Ionel Arsene s-a înţeles cu Gheorghe Ştefan, zis „Pinalti”, fost primar al municipiului Piatra Neamţ, pentru a „scăpa” de preşedintele CJ Neamţ de la acea vreme, Culiţă Tărâţă.
Gheorghe Ştefan i-ar fi dat lui Arsene 100.000 de euro, bani care trebuiau să ajungă la şeful ANI, în schimbul declarării lui Culiţă Tărâţă în stare de incompatibilitate şi conflict de interese. Arsene a primit banii într-un restaurant din Bucureşti.
Înţelegerea dintre cei doi nu a fost respectată, astfel încât Gheorghe Ştefan şi-a cerut banii înapoi, însă nu i-a primit, astfel încât el l-a denunţat pe Arsene la DNA.
Ulterior, Arsene i-a propus lui Gheorghe Ştefan să-i dea o parte din bani sub forma unui contract de construire a unei şcoli într-o comună din Neamţ, contract atribuit unui apropiat al lui „Pinalti”.
Arsene a plecat din România cu câteva zile înainte de pronunțarea sentinței.
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, îi cere liderului social-democraţilor, Marcel Ciolacu, „să scoată de la sertar” iniţiativa „Fără Penali în Funcţii Publice”.
„După condamnarea definitivă de azi, pesedistul Ionel Arsene ar fi plecat la închisoare direct din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ. Dacă nu ar fi fugit din ţară. În acest context, preşedintele USR, Cătălin Drulă, îi cere lui Marcel Ciolacu să scoată de la sertar iniţiativa ‘Fără Penali în Funcţii Publice’”, se arată într-un comunicat USR.
Cătălin Drulă a declarat că a sosit „momentul lustraţiei” pentru PSD.
„Marcel Ciolacu l-a ţinut în braţe până azi şi a refuzat să îi ceară demisia. În loc de scuze, îi cer liderului PSD să scoată de la sertar proiectul ‘Fără Penali în Funcţii Publice’. Iniţiativa pentru care am strâns peste un milion de semnături e blocată de PSD în Parlament de 5 ani. Momentul lustraţiei a sosit pentru PSD. Este necesar ca astfel de personaje, cu care PSD a înţesat administraţia locală şi centrală, să dispară din clasa politică”, a precizat liderul USR.