Ce trebuie să știi despre banda adezivă?

Știai că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, armata americană avea nevoie de o peliculă impermeabilă pentru a împiedica umezeala să intre în cutiile de muniție, ceea ce a dus la extinderea folosirii benzii adezive? Compania Johnson & Johnson de atunci, a răspuns imediat la această cerere și a început să o fabrice în cantități tot mai mari.

Astăzi, banda adezivă este folosită în foarte multe domenii casnice, industriale sau în construcții. Descoperă în continuare și alte informații utile!

Ce este banda adezivă?

Banda adezivă este un produs auxiliar folosit adesea în domeniul construcțiilor și nu numai. Aceasta este potrivită pentru utilizarea atât în interior, cât și în exterior, datorită rezistenței și impermeabilității sale.

Totodată, banda adezivă este disponibilă în diferite variante de lățime, lungime și culori. Cele mai comune sunt negru, argintiu și transparent, însă există și modele ieșite din comun precum banda fosforescentă, ideală pentru a localiza obiectele în întuneric.

Un alt produs derivat este banda dublu adezivă, care te ajută să lipești obiecte fără a deteriora pereții sau mobila. 

Din ce este făcută banda adezivă?

Pe piață există 3 tipuri de bandă adezivă:

  • simplă, care este o folie lipicioasă din celofan, adesea transparentă sau maro, folosită pentru a sigila cutii;
  • bandă adezivă din hârtie texturată, folosită mai mult în lucrările de construcție și proiecte DIY;
  • bandă din material textil, PVC sau PE, folosită în diverse lucrări de bricolaj și de reparații.

Banda adezivă folosită în domeniul bricolajului este de obicei realizată din trei straturi, fiind, în același timp, suficient de flexibilă pentru a putea fi manipulată cu ușurință. De asemenea, ultimul strat, adică adezivul, are o aderență foarte bună.

La ce se folosește banda adezivă?

Banda adezivă poate avea diferite particularități, având astfel mai multe domenii de aplicație. Totodată, unele tipuri pot să se lipească de suprafețe interioare și exterioare aspre și neuniforme, cum ar fi lemnul, piatra, tencuiala, cărămida și metalul. În general, însă, cele mai comune utilizări ale benzii adezive sunt:

1.    Reparații minore în gospodărie

Într-o locuință intervin mereu diferite accidente, precum crăparea unui lucru, desprinderea unui buton etc. Banda adezivă este foarte des utilizată pentru rezolvarea acestor probleme.

2.    În domeniul electric

Unele tipuri de bandă adezivă pot fi folosite pentru a izola materialele care conduc electricitatea. Astfel, o fâșie de bandă adezivă amplasată la îmbinarea unor fire electrice ajută la securizarea legăturii și împiedică producerea unui scurtcircuit. De asemenea, previne o posibilă electrocutare în cazul în care cineva ar atinge firele sub tensiune.

Banda adezivă folosită în domeniul electricității se mai numește și bandă izolatoare. Aceasta  are o serie de particularități distincte și este mai elastică, ceea ce permite o fixare mai strânsă pe firele electrice.

3.    Pentru etanșarea conductelor pe termen scurt

În unele situații de urgență, când se defectează o conductă sau o țeavă din casă, banda adezivă poate fi folosită pentru a etanșa golurile. Desigur, aceasta este doar o soluție pe termen scurt, fiind necesară intervenția unui instalator deoarece își va pierde din aderență la un moment dat, mai ales într-un mediu umed.

Așadar, bandă adezivă a devenit în prezent multifuncțională și este utilizată pentru etanșare generală, pentru a astupa găuri, pentru ambalarea cutiilor și pentru reparații. Unele benzi adezive se pot lipi, de asemenea, de mai multe tipuri de suprafețe.

Sursă foto: freepik.com


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Propunere de modificare a legii pentru reabilitarea Cetății Histria. Ana-Maria Vătămanu: „Nu ne mai putem permite să pierdem timp și bani”

mar mart. 14 , 2023
Consiliul Județean Constanța a găzduit marți, 14 martie 2023, în Sala Ovală, întâlnirea de lucru a factorilor de decizie din administrația locală și centrală, organizată pentru deblocarea legislativă a unuia dintre cele mai importante proiecte ale Constanței – „Restaurarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Histria”. La eveniment […]

V-ar putea interesa și: