În Germania nu ai voie să-ți montezi nici măcar un aparat de aer condiționat fără acordul scris al tuturor locatarilor din bloc. Am scris despre asta AICI. În Constanța, începând de azi, poți să-ți deschizi chiar și un restaurant fără să ai nici măcar acceptul celor are au pereți comuni cu tine.
Să luăm un caz teoretic. Familia Ionescu își cumpără un apartament la parter sau la etajul I la unui bloc din municipiul Constanța. Va plăti rate timp de 30 de ani. Între timp, un afacerist care are ca principal scop profitul se gândește să deschidă un restaurant, un bar, o șaormerie sau ceva de genul ăsta. Vrea să facă asta chiar în apartamentul de lângă familia Ionescu.
Familia Ionescu și-a cumpărat locuința cu gândul de a locui și a-și crește copii în liniște. Știa că nimeni nu va putea deschide un restaurant perete în perete cu el. Un regulament al consiliului municipal, care este în vigoare de ani de zile, spune că nimeni nu poate deschide o unitate de alimentație publică fără acceptul locuințelor limitrofe. Adică inclusiv al familiei Ionescu. Un lucru absolut normal. Probabil că nimeni nu-și dorește ca dincolo de peretele dormitorului său să fie frigiderele de mare putere ale unei bucătării sau, mai rău, un restaurant unde se țin petreceri.
Ei bine, de azi, 29 iunie, lucrurile s-au schimbat. Potrivit unui regulament inițiat de primarul Vergil Chițac, gândit de Ionuț Rusu și votat de PSD și USR, familia Ionescu nu mai are niciun cuvânt de spus dacă în perete său va fi un bar. Patronul nu mai trebuie să obțină acordul său, dacă programul de funcționare este de la 08.00 la 22.00. Consilierii nu au ținut cont că, pentru ca un bar să deschidă la 08.00, unitatea de fapt se deschide mai devreme, pentru a primi marfă, pentru curățenie, etc. Și că de multe ori nu se închide la ora 22.00. Și nici nu au vrut să țină seama de disconfortul pe care îl creează pentru locuitori o unitate de alimentație publică, din mai multe puncte de vedere: aglomerația (pentru că angajații și clienții vin cu mașina), zgomotul, mizeria, disconfortul olfactiv, etc.
Va fi nevoie de acordul asociației/vecinilor numai dacă se dorește ca programul să fie mai mare decât 08.00 – 22.00.
Votul a fost unanim. Nu s-au opus nici Partidul Social Democrat, un partid de stânga, care în teorie prioritizează interesul cetățenilor obișnuiți, nu al afaceriștilor zeloși, nici cei de la USR. Nu s-a opus nici chiar Costin Răsăuțeanu, liderul consilierilor municipali PSD, fost viceprimar al municipiului Constanța, deși pe vremea când se afla la conducerea primăriei era nevoie de avizul locatarilor.
Regulamentul nu aduce niciun beneficiu oamenilor obișnuiți, ci numai unor anumiți oameni de afaceri. Cine anume? Nu știm încă, dar bănuim. Vom vedea însă în curând ce restaurante se vor deschide la parterul blocurilor.
Se mai aduce o modificare: s-a renunțat cu totul la solicitarea acordului asociației de proprietari/locatari în stațiunea Mamaia și Sat Vacanță pentru cine vrea să deschidă unități de alimentație la parter sau la ultimul etaj.
Vă reamintim că primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, nu ar putea fi afectat de aceste modificări. Nu locuiește într-un apartament din municipiu, ci în Eforie, unde are două case. Detalii AICI.
Iată și cine sunt consilierii municipali din Constanța:
Florin Daniel Cocargeanu, Ionuț Rusu, Andrei Mihaela, Arghirescu Adriana, Avătavului Costin, Badea Cerasela, Caragheorghe Dumitru, Casimceali Ateș, Călin Iulian, Dobre Ioana Claudia, Dede Perodin, Garip Mirela, Iacob Florin Cătălin, Merdinian Liviu, Mihăilescu Cristian, Nazîru Alexandru Marian, Nicolae Irinela, Ochiuleț Mihai, Omocea Cristian, Popescu Cristiana, Răsăuțeanu Costin Ioan, Stavăr-Vergea Romeo, Tatu Daniel-Gigi, Tincu Cristian, Tulică Marius, Constantin Nicolae, Georgescu Daniel.