Mor înecați pentru că nu respectă regula de aur. Cinci informații care îți pot salva viața

Doar astăzi pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța au intervenit pentru salvarea a 9 persoane de la înec, 5 fiind salvate. Din păcate însă, 4 persoane nu au răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarate decedate. Toți au intrat în mare încălcând o regulă de aur: nu intri în apă dacă este arborat steagul roșu, care interzice scăldatul. Indiferente cât de bun înotători te crezi, pur și simplu nu ai voie să intri în apă. Marea Neagră te poate ucide.

Din păcate, azi a fost steag roșu pe tot litoralul, dar victimele l-au ignorat.

Salvamarii spun că turiștii le ignoră avertismentele și continuă să intre în apă, deși sunt avertizați că este periculos.

„Să-i anunțați pe turiști să nu mai insiste să intre în apă! Își pun viața în pericol, dar ne pun și nouă, salvamarilor, viața în pericol. Sunt răgușit de azi, de dimineață, de cât i-am informat, rugat, certat, dar degeaba. Au un singur scop: să se arunce în valuri. Noi degeaba încercăm. Părinții stau pe șezlonguri cu telefoane și tablete, iar copiii se aruncă în valuri cu colace și alte mijloace plutitoare foarte periculoase. Ai noștri turiști nu respectă, n-au nici cel mai elementar bun simț să respecte regula de aur: când e pericol nu te duci să te îneci. Am scos patru inși și i-am predat la Ambulanță, cu funcții vitale”, a declarat la Digi 24 Vasile Borteș, șeful salvamarilor din Neptun.

„Nu putem face față la această lipsă de judecată”

Părerea acestuia este împărtășită și de Gelu Vătămănescu, șeful salvamarilor din Eforie, care a spus că salvatorii fac față cu greu situațiilor. El a a dat ca exemplu un bărbat recalcitrant și în stare de ebrietate, care a ignorat sfaturile primite și a intrat în apă cu barca pneumatică.

„An de an, lumea nu înțelege nimic, oamenii mor înecați. Este crâncen! Nu putem să facem față! Ba că ei au plătit hotel, ba că ei trebuie să intre în apă… Chiar nu putem face față la această lipsă de judecată! O persoana beată rău, în stare avansată de ebrietate încerca să intre în apă cu o ambarcațiune gonflabilă, era foarte recalcitrantă. Nu ne înțelegem cu oamenii”, a spus și Vătămănescu, la Digi24.

El spune că turiștii au un singur argument: au dat bani și vor să se simtă bine.

„Nu au nicio problemă. Nu le pasă. Chiar dacă îi informezi că au dispărut oameni, nu le pasă, nu le este frică. Colegii mei, săracii, sunt disperați. Îi înțeleg perfect și îmi pare rău pentru ei. Sunt niște oameni minunați, dar avem și noi puterile noastre, mai mult nu putem să facem, că nu suntem zmei. Alergăm de dimineață până seara opt, zece kilometri pe plajă, ca să le fie bine turiștilor. Ei nu înțeleg asta”.

Arafat: „Când intră în apă își pierd controlul”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, i-a sfătuit pe turiștii care se află pe litoral să urmeze recomandările salvamarilor pentru a evita o tragedie.

„Sfaturile date de salvamari sunt încălcate, chiar dacă este arborat steagul roșu, oamenii intră în apă și riscă. Și astăzi avem trei decedați la o singură intervenție de la Mamaia și altă persoană dintr-un alt loc, tot din Mamaia, transportată cu elicopterul în stare gravă. Deci, singurul apel este să asculte recomandările celor de la salvamari. Salvamarul știe că marea este agitată și când arborează steagul roșu există motive pentru acest lucru, chiar dacă oamenii sunt înșelați că pot face față valurilor. Când intră în apă își pierd controlul”, a spus Raed Arafat, la Digi24.

El a mai atras atenția că oamenii care ignoră recomandările salvamarilor își pot pune viața în pericol și i-a îndemnat încă o dată să asculte mesajele autorităților pentru a se întoarce acasă sănătoși:

„Populația va trebui să înțeleagă că cei care îi sfătuiesc nu au niciun interes să le strice vacanța, ci să-i păstreze în siguranță și să le salveze viața. Salvamarul, când ridică steagul roșu, el previne aceste situații. Dacă nu sunt ascultați înseamnă că fiecare intră pe propria răspundere”.

Cinci lucruri pe care trebuie să le știi

De-a lungul anilor, am stat de vorbă cu mulți salvamari și experți în domeniu. Am reținut de la ei cinci lucruri pe care trebuie să le știm cu toții. Ne pot salva viața.

  1. Dacă ești în pericol de înec, prima regulă – și cea mai importantă – este să nu intri în panică. A doua, să asculți de salvamar. El te va duce la mal. Tu trebuie doar să dai din picioare.
  2. Se spune că trebuie să fii într-o apă foarte adâncă pentru a te îneca. Fals. Poți muri și dacă apa nu-ți trece de gât.
  3. Se spune că este bine, dacă te îneci, să te agăți de salvamar, pentru a te salva. Fals. Salvamarii spun că aceasta este cea mai mare greșeală pe care o puteți face. De obicei, persoanele care se îneacă se prind cu disperare de salvamar, dar acest lucru îi poate duce pe amândoi la fund.
  4. „Sunt un foarte bun înotător, deci nu există riscul să mă înec.” Afirmația este falsă. Este simplu, spun salvamarii. Un om care nu știe să înoate bine nu se va aventura în larg niciodată. Mai e ceva: înotătorul de bazin nu este neapărat un bun înotător în mare. Dacă înoți bine în piscină este numai o premisă pentru a înota bine în mare.
  5. De cele mai multe ori, când se îneacă cineva și dă din mâine, pare o joacă pentru cei din jur, nu o tragedie în desfășurare.

Recomandările ISU

Pentru a evita evenimentele nedorite, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa recomandă tuturor cetățenilor, care aleg să iși petreacă timpul liber pe litoral, să respecte câteva reguli simple:  

  • frecventați doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
  • respectați întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement, mai ales semnificația steagurilor arborate la foișoarele salvamarilor;
  • nu vă scăldați în mare, lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
  • nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe stabilopozi, platforme, poduri sau alte elemente de construcţii;
  • nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;
  • nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici;
  • nu lăsaţi copiii să se joace în locuri unde există posibilitatea de a cădea în apă;
  • urmăriţi continuu comportamentul copiilor în apă: nu citiţi, nu vă jucaţi pe telefon în timp ce copiii sunt în apă şi nu vă întoarceţi nicio clipă cu spatele la aceştia.  Nu uitaţi că cei mici sunt imprevizibili: ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature, chiar dacă ştiu să înoate;
  • echipamentele speciale pentru siguranţa înotului (colac/vestă de salvare, aripioare gonflabile etc.) vor fi utilizate de copii sub atenta supraveghere a unui adult.

În cazul în care semnalați persoane care au nevoie de ajutor ori situații în care viața este pusă în pericol, sunați imediat la numărul unic de urgență 112!

Curentul, cea mai mare problemă

În Marea Neagră, cei mai mulți oameni se îneacă din cauza curentului. „Curentul este problema cea mai mare la noi. Aici bate vântul transversal, în special cel de nord, și face un curent foarte puternic transversal. Combinat cu valul, în sensuri diferite, te basculează. La ocean, lucrurile sunt diferite. Am fost în Caraibe. Acolo nu există nici un pic de vânt. Valul vine foarte rar, dar are o putere foarte mare de rostogolire, pentru că vine de la adâncime, încât nu mai poți să ieși. Cineva și-a rupt piciorul în Hawaii, încercând să iasă din apă”, spune dr. Adrian Bîlbă. În apele curgătoare, lucrurile sunt mai grave. Aici se creează vârtejuri verticale, care te trag rapid la fund. Singurul lucru pe care îl poți face este să te lași tras la fund și să ieși prin altă parte. Îți trebuie însă curaj și experiență.

Cum se îneacă un om

O persoană care se îneacă trece prin mai multe etape. ”Primul factor al înecului este sperietura. Este foarte important să ne păstrăm cumpătul, să fim calmi. Este greu să-ți comanzi lucrul acesta, pentru că sperietura este un act nativ. A doua problemă este dezorientarea. În momentul în care ești și amețit, și speriat, și hipoxic (n.r. – cantitate redusă de oxigen în sânge), ai și semne de dezorientare. Practic, sperietura te determină să nu mai știi pe ce parte e malul. În al treilea rând, în momentul în care se depășește o anumită limită, cea de compensare, modalitatea de înec este prin dispariția reflexului glotic, adică reflexul prin care ne protejăm căile aeriene respiratorii de pătrunderea lichidelor. Acest reflex este cel care ne face, atunci când bem un pahar de apă și apa ajunge unde nu trebuie, să tușim. Când se pierde acest reflex, se trage apă în plămâni. În momentul respectiv, flotabilitatea este influențată masiv. Este primul semn al înecului, în care plămânul dă semne de decompensare. Cordul bate în continuare. Momentul acesta durează câteva minute bune. Omul poate fi salvat. Respirația este abolită. Apare apoi stopul cardiac. Se instalează progresiv. Apare fenomenul de acidoză parietală sau musculară a peretelui cardiac. În acest moment, pacientul este încă resuscitabil, prin golirea căilor aeriene de apă și cu un masaj respirator, pentru reintrarea aerului în plămâni, și cu un masaj cardiac, pentru a stimula inima să repornească. Acestea sunt ultimele momente de reversibilitate a unui înecat, până la momentul defibrilării. După ce apar modificări ireversibile, și mă refer în special la capacitatea contractilă a inimii, după ce apar modificări acidotice la nivel sanguin și la inimă, după ce se instalează starea de nereactivitate cerebrală, decesul este iminent”, spune Adrian Bîlbă. Există și o limită, de 5-6 minute, spun medicii, în care creierul poate rezista fără să fie irigat cu oxigen. După această limită, chiar dacă se reușește resuscitarea, omul va suferi afecțiuni neurologice permanente.

ȘTIAȚI CĂ?

Dacă te îneci, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să nu intri în panică. Al doilea, să faci ce îți spune salvamarul.

Partea cea mai importantă a unui salvamar este de prevenție, nu de intervenție.

Există patru tipuri de înecați, spun medicii: fără tulburări respiratorii, cu tulburări respiratorii, în stop cardiorespirator, decedat.

În Marea Neagră, cei mai mulți oameni se îneacă din cauza curentului.

Bărbații sunt mai predispuși la înec decât femeile. Testosteronul e de vină, spun specialiștii.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

3 comentarii la “Mor înecați pentru că nu respectă regula de aur. Cinci informații care îți pot salva viața

  1. Trist .Niciun cuvant despre enorma greseala de largirea plajelor care au facut posibila adancirea marii langa tarm. In mare ,de unde s-a luat nisipul au ramas gropi enorme ! De ce tac specialistii ( care mai sunt ) in hidrologie ?

      1. Domnule Director aceste gropi imense au schimbat curentii in golfuletul Mamaia. Am vazut
        pe raurile interioare care au adancime de 1-2 metri sa se înece barbati voinici .Acele gropi adanci care apar in albia raului produc curenti puternici care trag rapid la fund omul iar acesta nici nu are timp sa inteleaga ce
        se întâmplă cu el intra in panica si in acel intuneric din fundul gropii nu stie ce să faca .Curentii in zona Mamaia erau foarte puternici inainte.Din acest motiv s-au construit acele diguri din larg pt a preveni eroziunea malului
        .Aceasta inisipare a creat disconfort turistilor a schimbat configurația tarmului si a curentilor iar specialistii sunt sceptiti deoarece eroziunea va fi mult mai agresiva.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

ARSVOM participă, de Ziua Marinei Române, la un exercițiu de combatere a migrației ilegale

mar aug. 15 , 2023
Ziua Marinei Române este o sărbătoare civilă, religioasă și militară, aniversată în fiecare an la data de 15 august. Acest eveniment coincide cu sărbătoarea creștină a Adormirii Maicii Domnului, considerată Ocrotitoarea marinarilor. Această tradiție de a sărbători Ziua Marinei Române pe data de 15 august, odată cu sărbătoarea Praznicul Adormirii […]
incendiu hercules

V-ar putea interesa și: