Selectarea colectivă a deșeurilor este obligatorie prin lege. Se aplică, de câteva săptămâni, și în municipiul Constanța. Măsura a creat o dezbatere intensă în oraș.
Una dintre cele care a criticat unele aspecte este Felicia Ovanesian, fost city manager al municipiului Constanța. Eduard Martin, reprezentantul firmei de salubritate, Polaris M Holding, i-a răspuns pe rețelele de socializare, iar ambii au fost de acord să apară într-o dezbatere la Tomis TV, pe care am moderat-o.
Emisiunea poate fi urmărită la finalul acestui text.
Punctul comun al discuției a fost că trebuie să colectăm selectiv. Felicia Ovanesian a mărturisit că spală conservele pe care le folosește înainte de a le arunca. Aceasta este una din regulile colectării selective: ambalajele trebuie spălate.
Au fost însă și divergențe legate de momentul implementării, de faptul că Polaris nu ridică deșeurile neselectate, dar și de amenzile pe care Primăria Constanța este obligată să le aplice celor care nu-și selectează gunoiul.
Eduard Martin a precizat că verifică, de la începutul implementării acestei măsuri, 25 de platforme de gunoi ale asociațiilor de proprietari. Din păcate, în ciuda avertismentelor, nimeni nu selectează gunoiul.
„În fiecare zi se întâmplă același lucru. Nu interesează pe nimeni. Înseamnă că nu se vrea.”, a declarat acesta.
Respectuos rog sa fie publicat contractul care-l are Compania Polaris cu Primaria orasului .Orice discutie trebuie sa porneasca dela acest contract ,asa fac europenii domnule Martin !Se platesc zeci de milioane de euro in fiecare luna, din banii nostri.Apropos, baza legala ramane Contractul.
E publicat pe site-ul primăriei inca din 2018. Sau 2016, nu mai tin exact minte.
Multumesc .Il voi cauta
Dnule Martin,ridicati gunoiul noaptea ca sa nu mai vedem cum cei care ridica gunoiul nu tin cont de selectare il pun pe tot la un loc si cel menajer si cel reciclabil.Si vorbiti de amenzi?Pe dumneavoastra cine sa va amendeze ca noi selectam si cei care ridica gunoiul il arunca in aceasi masina?
Principiul acesta al spalarii ambalajelor reciclabile este de ințeles, ce nu e de ințeles este că colectorul are niste venituri din reciclare iar cel ce selectează numai chrltuieli, i.e. plateste pentru colectare, plateste ptr apa cu care spala si aceste plăti sint destul de consistente la cest moment.
Se gindeste cineva la niste reduceri de preț la colectarea selectiva, ca poate fi mai eficient in convingerea constantenilor să colecteze selectiv decit amenintarea cu amenzi, fie ele și consistente.
O singura intrebare: de la data incheieri contractului dintre muncipiul Contanta si Polaris, aceasta intreprindere a selectat separat din gunoiul municipal si vandut deseuri reciclabile. Unde sunt bani incasati?!
ar trebui sa discutati despre starea jalnica a tarcurilor in care se arunca gunoiul , containerele galbene deschise care nu indica nimic despre colectare selectiva , zona in care exista containerele este de obicei insalubra ,cetatenii arunca gunoiul in primul container iesit in cale pentru a nu indura mirosul si mizeria . Sitemul de colectare trebuie modernizat si monitorizat.
Pentru a selecta gunoiul trebuie să avem saci de gunoi mai mulți, și aceștia costă.
Apa și detergentul pentru a spăla anumite recipente, costă și ele.
Sunt persoane care abia trăiesc de pe o zi pe alta.
Plătim și așa gunoiul pe fiecare an.
Încă ceva: sunt persoane care caută în gunoi și fac un dezastru acolo. Cine răspunde pentru ele?
Mirosul insuportabil și mizeria din jur.
Domnule Martin, echipele care vin să ridice gunoiul, nu mai țin cont de selecție! Sunt o mulțime de blocuri unde nu exista pubele pentru selectare! Când vinde noaptea prin cartiere, să vedeți câtă mizerie rămâne în urmă lor pe străzi! In primul rand, voi sa aveți stație pentru selectare și apoi să veniți cu amenzi! Dati-va singuri amenzile și apoi sa aveți pretenții!
Domnule Martin intr.o tara civilizata in afara zona gunoiul este monitorizata unde este necesar cu gardut pubelele spalate dezinfectate plus de 2 ori pe an se dau saci, pungi si pungute pt gunoiul umed, pubele si galetusti pt umed toate gratuite, daca in scoli s.ar face o ora pe saptamana educatia civica poate ca in timp s.ar schimba ceva. Din pacate suntem departe de o tara civilizata, este un haos total in tara noastra produs de un guvern necivilizat care trage pe turta lor si a un milion opt sute de bugetari care multi nici nu stiu pe ce post sunt angajati si iau mii de euro salarii plus restu ca pleaca toti cu sacul plin de bani, curatenia in orase se face cu aparate cu aer nu cu maturi din crengi. Ne cereti noi sa respectam legea dar voi cu ce ne respectati???? In primul rand respectatine ca sa va respectam.
Dnule Martin,ridicati gunoiul noaptea ca sa nu mai vedem cum cei care ridica gunoiul nu tin cont de selectare il pun pe tot la un loc si cel menajer si cel reciclabil.Si vorbiti de amenzi?Pe dumneavoastra cine sa va amendeze ca noi selectam si cei care ridica gunoiul il arunca in aceasi masina?
Degeaba selectați în mașina de gunoi se pun toate la grămadă!!!
Polaris să verifice dacă au dat pubele galbene la toate casele din Constanța. Eu am dat telefon pt această problemă la Polaris și am fost invitată să merg să -mi ridic pubela de la sediul firmei. Am răspuns că vârsta și starea de sănătate nu -mi permit să fac acest lucru.
INTAI , Polaris și Primăria trebuie să amenajeze spații sau containere depntru depozitarea gunoiului menajer și reciclabile.
Taxa pe gunoi este MARE.Cat din aceasta se întoarce către populație?(măcar pentru asigurarea celor de mai sus și curățenia acestora)
Trebuie micșorat costul apei, avand în vedere că unele recipiente trebuiesc spalate.
Sunt zone unde colectarea gunoiului și a reciclabilelor(1,2 containere) se face și de la case și de la mai multe asociații de proprietari. Dacă ar fi să dați amenzi ,cui vor fi aplicate?
Primăria și Polaris să rezolve întâi aceste aspecte și multe altele și, apoi să aplice reguli și amenzi.
Instalare insulei ecologice a durat o zi. Punerea în funcție 3 luni. După o luna jumătate de insula nu deschide suitele . Insula ecologica de pe str Zefirului!
Instalare insulei ecologice a durat o zi. Punerea în funcție 3 luni. După o luna jumătate de insula nu deschide usitele . Insula ecologica de pe str Zefirului!
Întâmplător când duceam gunoiul, am dat peste mașina Polaris de colectare gunoi. Aveam 2 pungi, una de gunoi menajer și încă una de reciclabile. Am aruncat punga de gunoi menajer in tomberonul aferent care tocmai era cuplat la mașină pentru golire și când am încercat să arunc cealaltă pungă cu reciclabile in tomberonul galben, angajatul Polaris mi-a spus să îl arunc tot în containerul mașinii că nu mai trece și a doua mașină care este pentru reciclabile. L-am întrebat, ‘atunci unde mai este colectarea selectivă?’ Și mi-a spus…’intrebati primăria, nu pe mine.’
Da , am văzut și eu , care selectez ,am făcut drum suplimentar , că să arunc selectiv , hârtie în tomberonul cu hârtie , sticlele de plastic , la plastic ETC
AM VĂZUT ÎN ZIUA URMĂTOARE UN CAMION ÎN CARE SE ARUNCAU AMESTECATE ; DECI EFORTUL
CETĂȚEANULUI , CARE AM ARUNCAT SELECTIV , A FOST ANULAT.
ESTE O BĂTAIE DE JOC.
AM DUS MEREU BATERIILE CONSUMATE și BECURILE CONSUMATE LA LIDL.
Bună seara!Scriu în numele unei asociatii de proprietari care selecteaza gunoiul de 2 ani pe baza unui contract care acum a fost reziliat deoarece primaria nu ne mai vrea.Am facut cerere on-line ptr.pubele galbene de o saptamana si ……NIMIC….Ce avem de făcut caci nu mai intelegem nimic?
Să ne spuneți, ăștia care sunteți doar degeaba, unde sunteți, cine ne plătește sacii de gunoi și apa?
Unde se duc bani din valorificarea materialelor reciclabile
Poate aveți în plan și o sensibilizare a publicului
Îl rog pe domnul Martin sa facă o vizita joia și în cartier palas sa vadă cite pubele galbene sunt .Cind toate fam vor avea pubele și saci galbeni atunci sa aiba pretenti
În schimb noapte scoate muncitori sa mature sa taie iarba .toată noapte nu poți dormi din cauza zgomotului de la lopata.
….