Constanța, 05 octombrie 2023: Societatea Națională de Cruce Roșie din România, în parteneriat cu filiala de Cruce Roșie Constanța și Crucea Roșie Franceză, inaugurează, Centrul de Promovare a Sănătății, un proiect dedicat cetățenilor ucraineni stabiliți temporar în Constanța, cât și persoanele vulnerabile din comunitate. Astfel, Crucea Roșie Română rămâne fermă în angajamentul său de a oferi un viitor sănătos persoanelor cu acces dificil la servicii de sănătate.
Centrul de Promovare a Sănătății din Constanța oferă acces gratuit la servicii de medicină generală și pediatrie, consiliere psihologică și activități psihosociale. La nevoie, beneficiarii Centrului vor fi îndrumați în sistemul medical public și privat din România pentru continuarea investigațiilor, iar Crucea Roșie Română va oferi asistență financiară pentru cazurile vulnerabile care necesită investigații medicale suplimentare și medicamente. Se va asigura, de asemenea, transportul la unități medicale pentru persoane cu dizabilități sau pentru cei cu condiții severe, astfel încât, toți cei care au cu adevărat nevoie să beneficieze de sprijin.
’„Printre cele mai delicate provocări cu care se confruntă ucrainenii refugiați în România se numără accesul limitat la serviciile de sănătate. Cu precădere în momentul în care apar primele semne ale unei boli, bariera lingvistică și absența unui medic de familie fac să devină cu adevărat laborios accesul lor la îngrijirea medicală necesară. Constanța, alături de București, se află în topul județelor cu cel mai mare număr de ucraineni refugiați. Alături de partenerul nostru de nădejde, Crucea Roșie Franceză, am încercat să găsim soluții pentru această problemă. Astăzi, suntem bucuroși să deschidem ușile Centrului de Promovare a Sănătății din Constanța, sperând că acesta va deveni, nu doar un centru de sănătate, ci și o sursă de speranță pentru toți cei care vor veni aici.”, a declarat dna. Camelia Șucu, președintele Crucii Roșii Române.
Centrul de Promovare a Sănătății din Constanța este situat pe Bd. Mamaia nr. 135 – Millenium Business Center, etajul 5 și funcționează de luni până vineri de la 09:00 la 17:00, iar accesul se face pe bază de programare telefonică la numărul +40723 361 897.
„În contextul evenimentelor tragice din Ucraina, filiala de Cruce Roșie Constanța s-a angajat, conform misiunii sale, în sprijinirea cetățenilor ucraineni care au traversat județul nostru sau au ales să locuiască temporar în comunitatea locală. Astăzi, suntem foarte bucuroși să inaugurăm Centrul de Promovare a Sănătății, un nou serviciu dedicat acestor persoane vulnerabile. Prin acest proiect, ne-am asumat să facilităm accesul la serviciile de sănătate atât pentru concetățenii ucraineni, cât și pentru cei aflați în nevoie din județ.”, a declarat Cristina Fodor, director filiala de Cruce Roșie Constanța.
Centrul de Promovare a Sănătății este o componentă esențială a unui proiect vast ce implică inaugurarea a șase centre de promovare a sănătății, alături de implementarea unei Caravane de Sănătate mobilă care va parcurge 14 județe din țară pentru a oferi servicii medicale gratuite.
Sprijin medical în 14 județe cu ajutorul Caravanei de Sănătate
În paralel cu Centrele de Promovare a Sănătății, Crucea Roșie Română a lansat în luna iunie a.c. Caravana de Sănătate. Șase cabinete medicale mobile dotate cu echipamente performante vor merge în 14 județe ale țării și vor asigura consultații medicale direct în comunitate, oferind astfel oamenilor șansa de a depista la timp afecțiuni care pun viața în pericol. În funcție de analiza de nevoi din fiecare comunitate, o echipă multidisciplinară formată din medici specialiști, asistenți medicali și voluntari ai Crucii Roșii Române vor evalua starea de sănătate a beneficiarilor prin analize medicale de bază și vor oferi consultații de medicină generală, pediatrie, ginecologie, optică medicală, stomatologie, precum și alte specializări. Până acum, Caravana de Sănătate a poposit în județele Galați, Tulcea, Constanța, Satu Mare și Călărași unde a oferit consultații medicale pentru 1853 de beneficiari. Până la finalul lunii august 2024, Caravana de Sănătate a Crucii Roșii Române va ajunge în județele Vaslui, Iași, Botoșani, Suceava, Maramureș, Sălaj, Sibiu, Brașov și Cluj.
Despre Crucea Roșie Română
Societatea Națională de Cruce Roșie din România, înființată în 1876, este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru. Organizația contribuie, prin programele desfășurate, la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică. Crucea Roșie Română este prezentă la nivel național, cu reprezentanțe la fiecare nivel teritorial, cu 47 de filiale, 624 de subfiliale și 399 de comisii. 8 928 de voluntari se implică activ în activitățile Crucii Roșii Române.
Despre Crucea Roșie Franceză
Fondată în 1864, Crucea Roșie Franceză este o asociație non-profit care acționează ca auxiliar al autorităților publice în domeniul umanitar și joacă un rol cheie în economia socială și solidară. Ca actor implicat în societate, intervine în domeniile umanitare, sănătate, social, asigurări și formare. Pentru a-și îndeplini misiunile, Crucea Roșie Franceză se bazează pe o echipă solidă de peste 17.250 de angajați și 59.000 de voluntari care, zilnic, respectă un cadru etic, operațional și instituțional impus de principiile fundamentale ale Mișcării Crucii Roșii și Semilunii Roșii. Angajamentul lor vizează furnizarea de sprijin la nivel local și obținerea de rezultate concrete și soluții durabile. Fie că este vorba de reacționarea la dezastre naturale, de colaborarea cu populațiile civile luate ostateci în conflicte, de vizitarea închisorilor pentru monitorizarea condițiilor de viață ale deținuților, de reabilitarea sistemelor de sănătate, de revitalizarea comunităților sau de implementarea de proiecte pentru copiii străzii, persoanele infectate cu HIV/SIDA sau familiile în situație de nevoie, misiunile delegaților noștri internaționali acoperă toate domeniile cooperării internaționale, de la ajutorul de urgență la susținerea dezvoltării. În fiecare an, aproximativ cincizeci de delegați ai Crucii Roșii Franceze participă la misiunile organizației în străinătate.