Ne-a promis parcuri, ne dă turnuri

Vergil Chițac, primar, și Tănase Bela, administratorul Cambela Prod. Sursă video: Facebook, printscreen video. Colaj foto: Constanța 100%

În campania electorală, Vergil Chițac, PNL, a vorbit despre terenul unde se afla fosta bază a RATC, de lângă stadion. „Noi nu avem de gând, așa cum au făcut administrațiile precedente, ca lucrurile cele mai bune din oraș să le oferim ciocoilor imobiliari, să le intabulăm și să le oferim lor.”, spunea Chițac în august 2020, într-un interviu video pentru Hotnews.

S-a răzgândit. Acum, Primăria Constanța a lansat în consultare publică intenția de elaborare Plan Urbanistic Zonal pentru un ansamblu funcțional de locuințe colective, comerț, birouri și servicii, conform unor certificate de urbanism din aprilie și iulie 2023. Fix pe terenul despre care vorbea în campania.  Inițiatorul PUZ este SC Cambela Prod SRL, societate condusă de omul de afaceri Tănase Bela.
Publicul este invitat să transmită observații și propuneri privind intenţia de elaborare a Planului Urbanistic Zonal până pe 17.10.2023.

Ce spunea Chițac în 2020

Iată ce declara Vergil Chițac în 2020:

„Programul meu, pe care l-am numit „Înverzim Constanța”, care trebuie să se deruleze pe o perioadă de 4 ani, dar cred că va excela perioada de 4 ani, exact asta urmărește. Urmărește să inventariem domeniul public al orașului și acolo unde găsim locuri să le includem într-un program de regenerare urbană. După conceptul gherila verde, dom’le, dacă am găsit 200 de metri pătrați liberi și se pretează, hai să facem un părculeț acolo, pe 200 de metri pătrați, cu băncuțe, cu un loc de joacă pentru copii, cu pomi, cu arbuști. Da? Să facem un loc verde în oraș, pentru că e necesar. Pe de o parte.

Pe de altă parte, trebuie să dezvoltăm și parcurile și zona de parcuri este următoarea și mă adresez constănțenilor: toată zona de coastă (știți și dumneavoastră Constanța) din Portul Tomis spre Mamaia, care conturează Constanța, care e o zonă de coastă, eu vreau s-o transform într-un parc pe care l-am numit „Parcul Costier Constanța” sau „Parcul Costier Marea Neagră”. Este, de fapt, interfața între mare… să fie interfața între mare și oraș. Deci interfața… trecerea de la mare la oraș să se facă printr-un parc, un parc costier. Toată zona aceea trebuie înverzită.

De asemenea, intenționez ca… în momentul de față zona în care se găsește stadionul, fosta zonă unde a fost întreprinderea ITCU, de transport din Constanța, Parcul Copiilor… care știu că este în administrarea Ministerului Educației, însă cred că putem, printr-o hotărâre de guvern, să-l transferăm în patrimoniul orașului, cu condiția evidentă de a-i păstra funcționalitatea. Pentru că noi nu avem de gând, așa cum au făcut administrațiile precedente, ca lucrurile cele mai bune din oraș să le oferim ciocoilor imobiliari, să le intabulăm și să le oferim lor. Noi nu avem de gând să facem lucrul asta. Deci toată zona aia va trebui să o transformăm într-o zonă în care să avem și stadionul renovat, și baze sportive, și zona verde, și să o cuplăm, că vizavi de ea, peste drum există Parcul Tăbăcariei. Acolo am putea să avem un spațiu extrem de generos și extrem de important unde toți constănțenii, de la tineri la maturi (că nu-mi place să spun vârstnici), să se regăsească și să-și petreacă timpul liber în cele mai bune condiții.

Normativul pe care l-am avansat în programul meu este următorul: să transformăm în spații verzi două hectare de teren pe an și, de asemenea, să transformăm în parcuri 10 hectare de teren pe an.

Realitatea este următoarea: în momentul de față suntem la un minim istoric în ceea ce privește metri pătrați de spații verzi pe cap de constănțean. Adică suntem la 13 metri pătrați de spații verzi, față de o normativă europeană de 26. Nici nu îndrăznesc să mă refer la normativa recomandată de Organizația Mondială a Sănătății de 50 de metri pătrați. Comparativ, Iașiul are 51-52 de metri pătrați de spații verzi pe cap de ieșean. Deci noi suntem la 13. Ca să ajungem la minimul normativului european, ne-ar trebui în momentul de față 400 de hectare de spații verzi în plus. Spații verzi, parcuri… 400 de hectare. Deci situația din punctul ăsta de vedere e dramatică.”

Turnuri de 24 de etaje

Revenim la PUZ-ul propus de Cambela Prod. Terenul destinat studiului, în suprafață totală de 85.888 mp, este amplasat în intravilanul oraşului Constanța, în imediata proximitate a Stadionului Farul și a Parcului Tăbăcăriei, și este compus din unsprezece loturi definite prin numere cadastrale individuale, conform datelor de recunoaștere a documentației, ce se dezvoltă de-a lungul străzilor Soveja, Panait Cerna și Chiliei.

Terenul este liber de construcții, în prezent existând mai multe platforme betonate și vegetație spontană.

Se propune o serie de străzi locale de deservire, precum și circulații pietonale ce vor fi folosite pentru asigurarea accesului către zonele cu funcțiuni mixte. În ceea ce privește etapizarea investițiilor, se va realiza într-o primă etapă drumul dinspre Palatul Copiilor, paralel străzii Chiliei, și drumul ce va delimita insula situată la est față de Lidl, urmând a se realiza în faze succesive drumurile aferente fiecărui cvartal în parte, către strada Panait Cerna.

Legat de parcaje, acestea vor fi asigurate atât la sol, în clădiri de parcare supraterană, cât și în subteran, desfășurându-se pe trei niveluri. Numărul de locuri de parcare necesare va fi stabilit pe categorii de funcțiuni deservite, după cum urmează: funcțiuni mixte – comerț/servicii, birouri, hotel/ aparthotel și zona rezidențială, unde regimul de înălțime va varia de la P+2 etaje la P+24 etaje.

Reamintim, Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism, a emis în august a.c, un aviz de oportunitate în vederea elaborării unui Plan Urbanistic Zonal, pentru construirea unui ansamblu multifuncțional – locuințe colective, comerț, birouri, servicii, pe strada Chiliei. Inițiatorii proiectului ajuns pe masa comisiei au fost: Cambela Prod SRL și Bogaris Residential Rom Cuatro SRL.

Totodată, în 2017, Bogaris Residential Rom Cuatro SRL a obținut patru certificate de urbanism, pentru construirea a patru clădiri cu regim de înălțime 3S+P+24E+terasă circulabilă și funcțiuni de locuințe colective, cu spații comerciale la parter iar un an mai târziu, firma a depus, la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, memoriile de prezentare pentru construirea a patru blocuri de 24 de etaje, în vederea obţinerii acordurilor de mediu.

Afaceri de peste un miliard de lei

Înființată în anul 2000, Cambela Prod SRL are sediul social în comuna Stejaru, județul Tulcea. Bela Tănase este asociat unic și administrator al firmei, care se ocupă de comerțul cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului neprelucrat.

În anul 2022, firma a intrat în clubul select al companiilor care au raportat o cifră de afaceri de peste un miliard de lei. Mai exact, 1.117.195.836 lei. Profitul a fost de 29.949.344 lei. A avut o medie de 63 de angajați.

„Sunt sătulă de golani”

Iată ce spune despre PUZ și fostul city manager, Felicia Ovanesian, pe pagina sa de Facebook:

„Astăzi este ultima zi în care vă puteți opune transformării terenului liber de pe Chiliei, fostă bază ITC, teren de 8,8 ha, din teren destinat echipamentelor publice ( spitale, școli, creșe, grădinițe, muzee, baze sportive) în teren destinat locuințelor colective de 24 de etaje.

Puteți trimite un email la primarie@primaria-constanta.ro. Sau puteți scrie pe pagina primăriei. Sau puteți „tăgui” primarul sau arhitectul șef (onorabilul incompetent Dan Petre Leu).

Sau vă puteți imagina orice altceva la care nu m-a dus pe mine capul.

Important este să ieșim din inerție, să nu așteptăm deznodământul întotdeauna nefast pentru noi și fericit pentru ei.

Eu nu am să fac nimic acum. Mi-am expus opinia, primarul a aflat despre ea în interviul de ieri. În schimb voi ataca proiectul, fără niciun dubiu o voi face. Sunt sătulă de golani care una au promis și alta fac. Dar mi-ar plăcea atât de mult sa văd constănțenii ca își apăra orașul… Că nu-l lasă pe mâna impostorilor!”


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Atenție, pornesc alarmele

mar oct. 17 , 2023
Miercuri și joi se vor efectua lucrări de mentenanță la sistemul de alarmare publică din Constanța. Sirenele vor fi pornite prin impulsuri scurte. Inspectorii Biroului Protecție Civilă din cadrul Primăriei Municipiului Constanța împreună cu specialiști din cadrul firmei prestatoare se asigură că sirenele din municipiul Constanța funcționează în condiții optime. […]
alarme constanța

V-ar putea interesa și: