Ambasadorul Statelor Unite în România, doamna Kathleen Kavalec, împreună cu Prim Ministrul Marcel Ciolacu, Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, și alți ofițeri de rang înalt au participat, miercuri, 15 noiembrie, la Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului tactic cu trupe și trageri reale PATRIOT SPARK 23, în poligonul Capu Midia, județul Constanța.
Exercițiul reprezintă testul inaugural al sistemului de rachete PATRIOT al României, o încununare a mai multor ani de planificare și cooperare dintre România și Statele Unite. Sistemul PATRIOT va oferi României nu doar cel mai avansat sistem de apărare aeriană din lume, dar și statutul de lider în apărarea aeriană și antirachetă din alianța NATO.
Exercițiul demonstrează capacitatea sistemului sol-aer PATRIOT de a identifica, urmări și neutraliza ținte aeriene. „Acest exercițiu este o dovadă a dedicării guvernului și forțelor armate ale României pentru a avea una dintre cele mai moderne și mai eficiente armate de pe continentul european”, a spus doamna ambasador Kavalec. Ea a menționat că „Tragerea unei rachete din aer este incredibil de dificilă, dar, așa cum arată exercițiul de astăzi, operatorii extrem de dedicați au abilitățile și instrumentele necesare pentru a face exact acest lucru”.
Doamna ambasador a subliniat importanța Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite și România și relația puternică de securitate dintre cele două state. Exercițiul de astăzi este un exemplu al viziunii comune de pace și stabilitate, iar Guvernul Statelor Unite este aici, pentru a sprijini și a colabora cu România. Doamna ambasador Kavalec a felicitat România pentru investițiile continue în apărarea suveranității sale teritoriale și întărirea Alianței NATO.
Exercițiul reprezintă investiția continuă a României în securitate și apărare, în regiunea Mării Negre. În timp ce întreaga lume urmărește cum actorii maligni folosesc rachete pentru a teroriza și ataca națiuni pașnice, România oferă o apărare puternică și vigilentă a flancului estic al NATO.