A fost lansat volumul de studii istorice „Constanța – istorie, vecinătate, multicularitate”

Marți, 14 noiembrie 2023, de Ziua Dobrogei, a fost lansat, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, volumul de studii și articole științifice intitulat: CONSTANȚA – ISTORIE, VECINĂTATE, MULTICULTURALITATE, coordonat de: dr. Sorin Marcel Colesniuc, dr. Gabriel Mircea Talmațchi, dr. Lavinia Dumitrașcu, dr. Cristina Talmațchi, dr. Mariana Cojoc și dr. Costin Scurtu.Activitatea face din proiectul cultural cu același titlu: CONSTANȚA – ISTORIE, VECINĂTATE, MULTICULTURALITATE, proiect implementat de Asociația SINE QUA NON și finanțat de Primăria Municipiului Constanța.

În deschiderea evenimentului, președintele Asociației SINE QUA NON, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a prezentat activitățile derulate în cadrul proiectului și anume: cinci simpozioane și o masă rotundă organizate la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Național al Marinei Române, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I Filiala Constanța, Muzeul de Artă Constanța – Secția Ion Jalea și Arhiepiscopia Tomisului; vernisarea a două expoziții temporare; două lansări de carte și trei prezentări de carte; două tururi ghidate la lăcașurile de cult din Peninsula Constanței și zece ateliere meșteșugărești medievale organizate în Parcul Arheologic al Municipiului Constanța.

În continuare, președintele asociației a prezentat volumul de studii și articole științifice în care au publicat: istorici, cercetători științifici, profesori universitari și preuniversitari, arheologi, muzeografi, restauratori, conservatori, arhiviști, bibliotecari și alți oameni de cultură din Constanța, din Dobrogea și din întreaga țară.

Totodată, dr. Sorin Marcel Colesniuc a subliniat că, prin acest proiect cultural, Asociația SINE QUA NON a promovat, în rândul constănțenilor și al turiștilor: istoria orașului Constanța, istoria Dobrogei și istoria românilor, patrimoniul cultural dobrogean și național și cele mai noi descoperiri arheologice din Constanța, din Dobrogea și din întreaga țară. Mai mult decât atât, prin evenimentele științifice și culturale organizate, au fost marcate și câteva momente mai importante din istoria națională a românilor: 145 de la Unirea Dobrogei cu România; 100 de ani de la adoptarea Constituției României Mari; Anul cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu.

Dr. Aurel Mototolea, managerul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, a menționat: „Noi suntem gazde. Meritul este în întregime al Asociației SINE QUA NON. Ei au accesat fondurile, au gândit conceptul, au muncit pentru acest ciclu de manifestări și se pare că a ieșit o treabă bună, culminând cu această lansare de volum. Este un caz fericit, din punctul meu de vedere, în care o structură adiacentă unei instituții de stat, un ONG practic, reușește să atragă fonduri, să promoveze și să creeze acte culturale care lasă ceva în urmă. Este un caz fericit. Sunt multe alte cazuri în care nu prea rămâne nimic, decât povești.”

Conf. univ. dr. Mariana Cojoc, coordonatorul simpozionului REPERE FUNDAMENTALE ÎN EVOLUȚIA CONSTITUȚIONALĂ A ROMÂNIEI (1923 – 2003) și al capitolului al IV-lea din volum, a precizat: „Chiar pe timpul desfășurării au fost voci ce au spus că s-a desfășurat la Constanța o adevărată Școală de vară pe tot ceea ce înseamnă istorie, vecinătate, multiculturalitate și nu doar despre Constanța, ci și despre Dobrogea, și o să găsiți aici, în paginile volumului (…) studii semnate de nume de marcă ale istoriografiei românești. Constanța mai are încă multe povești de spus, chiar dacă despre Constanța s-a scris foarte mult, dar încă mai sunt povești de descoperit și, cu siguranță, Asociația SINE QUA NON ne va ajuta să le descoperim și în anii ce vin, cu următoare proiecte.”

Secretarul Asociației SINE QUA NON, dr. Lavinia Dumitrașcu, cea care a coordonat simpozionul CONSTANȚA ȘI LUMEA ROMÂNEASCĂ MODERNĂ ȘI CONTEMPORANĂ și capitolul al III-lea din volum, a vorbit despre cum s-a desfășurat simpozionul, dar și proiectul, în general: „A fost frumos! Acum este cazul să vorbim despre datoria noastră, a istoricilor, a profesioniștilor din Constanța. Trebuie să lăsăm ceva în urmă. Și trebuie să-i învățăm pe copii să-și iubească țara, să simtă românește. Le spuneam astăzi: nu contează nimic, nici pilele, nici relațiile, nici funcțiile. Funcțiile vin și se duc, dacă ai aici, adică minte și știință, adică mintea, întotdeauna, inteligența trebuie dublată de învățat, trebuie dublată cu ceea ce ai aicea, sufletul, inima, dragostea față de țară, de Dobrogea, de oameni. Noi asta am încercat să realizăm prin acest proiect.”

Președintele Asociației SINE QUA NON, dr. Sorin Marcel Colesniuc, a încheiat evenimentul cultural cu următoarele urări: „La mulți ani, Dobrogea! La mulți ani, dobrogeni!”

Toți participanții la eveniment au primit gratuit volumul CONSTANȚA – ISTORIE, VECINĂTATE, MULTICULTURALITATE, iar coordonatorii au semnat autografe.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Stelian Ion despre Vergil Chițac: „Acest primar PNL va aplica aceeași strategie meschină a tovarășilor de la PSD”

vin nov. 17 , 2023
Stelian Ion, președintele USR Constanța, a atras atenția, printr-o postare pe pagina sa de socializare, că „drujbarul Constanței, Vergil Chițac și-a suflecat mânecile pregătit de campanie și, cu un tupeu fantastic”, ne spune public că „nevoia oamenilor de a fi înconjurați de natură și de spații verzi este prioritară pentru […]

V-ar putea interesa și: