Eveniment cultural în Constanța: „Notre ami. Anatole Magrin”

Municipiul Constanța va fi, pe 7 decembrie, gazda unui eveniment cultural deosebit. La Biserica Sf. Anton de Padova din zona peninsulară, de ora 17.00, Gabriel – Octavian Nicolae și Valentin Ciorbea își vor lansa cea mai nouă creație editorială: „Notre ami. Anatole Magrin”, editat de Societatea Culturală Magrin. 

În data de 7 decembrie 2023, la Biserica Sf. Anton de Padova din Constanța, Gabriel – Octavian Nicolae și Valentin Ciorbea își vor lansa cea mai nouă creație editorială: „Notre ami. Anatole Magrin”.

Lansarea volumului a fost posibilă datorită sponsorilor.
 
Veți puta descoperi informații despre viața fascinantă a lui Anatole Magrin, desigur, francezul care a trăit în Constanța, între 1878 și 1928, și a promovat Dobrogea, care a spus: „De patruzeci și patru de ani mă aflu pe pământul Dobrogei, nu m-am simțit pe pământ străin, ceea ce denotă că sufletul francez e strâns mult de cel român.”

Anatole Magrin a fost una dintre cele mai uimitoare personalități dobrogene. Născut în Franța, într-un mic sat din apropiere de Elveția, a ajuns în România la vârsta de 17 ani. Din 1878 s-a stabilit în Constanța, și-a întemeiat o familie, a avut cinci copii. A murit aici, după 50 de ani. A fost decorat de Regele Carol și de Regele Ferdinand.

Povestea sa de viață este fascinantă. Gabriel-Octavian Nicolae, care a înființat recent Societatea Culturală Magrin 1878, a prezentat cele mai importante detalii din ea în emisiunea „Punctul pe i”, la Tomis TV.  

Anatole Magrin a fost cel mai important fotograf al Dobrogei. A fost însă și un antreprenor de succes, consul al Franței, filantrop.

Societatea Culturală Magrin 1878 și-a propus mai multe proiecte pentru ca personalitatea și realizările sale să fie puse în valoare.

„Anatole Magrin a fost o mare personalitate. A fost un cetățean francez, care a trăit între anii 1858 și care a venit în Constanța în 1878 și a trăit aici până la sfârșitul vieții, în 1928. Nu numai că a trăit. A trăit intens. A fost o personalitate de o complexitate rar întâlnită.”, a spus Gabriel-Octavian Nicolae.

Ar fi trebuit să fie preot catolic, potrivit tradiției, dar ajunge în Galați, pe Dunăre, într-o excursie, apoi în Constanța și se îndrăgostește de acest ținut. Deschide aici un atelier de fotografie, pe „Rue Traian”, așa cum scrie pe fotografiile lui, adică pe strada Traian, și are succes cu munca sa. A devenit cel mai important fotograf pe care l-a avut Dobrogea, poate cel mai important la nivel național. Când toată lumea făcea portrete de studio, Anatole Magrin a făcut foarte multe fotografii exterioare, nu numai în Constanța, ci în toată Dobrogea. Este aproape incredibil efortul său de a ajunge, de pildă, în Sulina, într-o perioadă în care aparatele de fotografiat erau grele și voluminoase și nu existau automobile. Sunt fotografii care au o mare încărcătură emoțională, adevărate opere de artă.

Albumele sale au fost premiate la expoziții internaționale. La 1898 a fost decorat, pentru activitatea fotografică, de Regele Carol cu Ordinul „Coroana României”, iar pentru activitatea diplomatică din a doua parte a vieții a fost decorat în 1926 de Regele Ferdinand.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Suntem codași la educație. Elevii cer demisia ministrului Educației, Ligia Deca

mar dec. 5 , 2023
Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită demisia ministrului Educației, Ligia Deca, în urma clasării României pe ultimele locuri în rapoartele europene ce privesc calitatea educației. Pe 30 noiembrie a fost lansată ediția 2023 a „Monitorului Educației și Formării”, un raport anual întocmit de Comisia Europeană cu scopul de a stabili […]
ligia deca

V-ar putea interesa și: