România, pe locul al doilea în topul celor mai fericite țări din Uniunea Europeană

Un sondaj comandat de Eurostat, agenția de statistică a Comisiei Europene, arată că România este pe locul al doilea în topul celor mai fericite țări din Uniunea Europeană. Pe primul loc din cele 27 este Austria.

Austria a obținut un scor general de 7,9 din 10 in cadrul Eurostat privind „indicatorii de calitate a vieții”, care se barează pe sondaje efectuate in toate statele membre.

Polonia, Finlanda si România s-au clasat pe locul al doilea, toate cu un scor de 7,7 din 10, in timp ce, la celalalt capăt al scalei, Bulgaria a obținut cel mai mic scor, fiind singura tara care a obținut mai puțin de sase puncte (5,6) la indicele general de satisfacție a vieții, arata The Independent.

Eurostat a precizat ca publicația sa are ca scop „să surprindă tendințele in ceea ce privește bunăstarea subiectiva a cetățenilor europeni”, menținând ca „cetățenii UE au avut tendința de a fi destul de mulțumiți de viata lor in general, raportând o medie de 7,1 puncte din 10”.

Eurostat a precizat ca factori precum nivelul de educație, familia si stabilitatea financiară au avut un impact mai mare asupra satisfacției generale a respondenților la sondaj cu privire la viata lor, decât simpla bogăție.

„Este interesant de observat ca unele tari asociate cu niveluri scăzute de venituri in trecutul recent… cum ar fi România si Polonia, se numără printre tarile in care satisfacția fata de viata este cea mai ridicată – ceea ce arata complexitatea relației dintre bunăstarea subiectiva si bunăstarea economica”, a declarat Eurostat.

Italia, Spania si Franța, trei dintre cele mai mari economii din UE, se situează toate in jurul mediei de 7,1 pentru continent.

Cu toate acestea, Germania s-a dovedit a fi una dintre cele mai nefericite tari din sondaj, fiind pe penultimul loc, înainte de Bulgaria, cu un scor de 6,5. Ea a obținut un scor de 7,1 in cifrele de anul trecut pentru anul 2021.

Studiul nu arata cauza din spatele scăderii satisfacției generale a vietii unui german, dar este in concordanta cu alte sondaje care reflecta o scădere a stării de spirit a locuitorilor țării.

Potrivit unui sondaj separat publicat săptămâna trecuta de Institutul Rheingold din Koln, doar 22% dintre germani se considera „optimiști convinși”, in timp ce 29% sunt „moderați mulțumiți”, a relatat The Times.

De asemenea, studiul a constatat ca pana la 20% dintre adulți erau „copleșiți de anxietate”, in timp ce noua la suta erau „neinteresați si retrași”.

Îngrijorările par sa fie legate de stagnarea economica a Germaniei, de războiul din Ucraina si de imigrație.

Ce este fericirea?

Multe cercetări ale psihologilor au ajuns la o concluzie uimitoare: dacă voi veți azi câștiga la loto câteva milioane de euro, iar altcineva, tot azi, va suferi un accident teribil, în urma căruia i se va amputa, să spunem, un picior, peste un anumit timp – de obicei, câțiva ani, dar nu prea mulți – gradul de fericire al vostru și al celui care a suferit accidentul va fi aproximativ același ca la început. În ecuația fericirii, nu contează că v-ați îmbogățit sau că ați trecut printr-o nenorocire.

De ce se întâmplă asta?

Ca să răspundem la întrebare, trebuie să definim termenul „fericire”. Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, fericire înseamnă „stare de mulțumire sufletească intensă și deplină”. Dar pentru a înțelege ce înseamnă cu adevărat, este nevoie de ajutorul specialiștilor, îndeosebi a psihologilor și biologilor, care s-au aplecat, în ultimele decenii, asupra studiului fericirii. Ei definesc fericirea ca pe „o stare de bine subiectivă”, după cum notează Yuval Noah Harari, doctor în istorie al Universității Oxford, în lucrarea „Sapiens”, publicată de editura Publirom.

„Fericirea, potrivit acestei viziuni, este ceva ce simt înăuntrul meu, un sentiment fie al plăceri imediate, fie al mulțumirii de lungă durată față de modul în care decurge viața mea”, scrie el.

Citiți mai mult AICI.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “România, pe locul al doilea în topul celor mai fericite țări din Uniunea Europeană

  1. Nimic deosebit ! Idiotii sunt totdeauna fericiti ,numarul lor atingand masa critica iaca si rezultatele. Voteaza mereu partidele care ii fac fericiti ,stiind ca au pe liste baieti destepti (deveniti milionari prin multa munca si transpiratie )

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Liberalii fac exact ce criticau în timpul lui Făgădău: umplu Constanța de stâlpișori

lun dec. 11 , 2023
Adriana Arghirescu, liderul consilierilor municipali din Constanța ai PNL, tuna și fulgera împotriva administrației Decebal Făgădău, pe motiv că se montaseră stâlpișori pe strada Poporului. Măsura fusese luată pentru că mașinile erau parcate pe trotuar, iar mii de elevi ai școlilor și grădinițelor din zonă erau nevoiți să meargă pe […]

V-ar putea interesa și: