Apa din sticlele de plastic conţine de până la o sută de ori mai multe particule de plastic minuscule decât se estimase anterior, potrivit unui nou studiu dat publicităţii luni, informează marţi agenția AFP, citată de Agerpres. Această descoperire a ridicat numeroase semne de întrebare cu privire la impactul asupra sănătății umane.
„Credem că toate apele îmbuteliate conţin nanoplastice, aşa că evidenţierea unora dintre ele ar putea fi considerată nedreaptă”, a explicat Beizhan Yan. Rezultatele au arătat că fiecare litru conţine între 110.000 şi 370.000 de particule pe litru, dintre care 90% s-au dovedit a fi nanoplastice, restul fiind microplastice.”, a declarat Beizhan Yan, unul dintre coautorii studiului.
Acesta a subliniat că, „având în vedere preocupările legate de nanoplasticele din apa îmbuteliată, ar fi prudent să evaluăm alternative, cum ar fi consumul de apă de la robinet” și a punctat că „nu trebuie să excludem consumul de apă îmbuteliată complet, deoarece riscul de deshidratare este, de asemenea, o preocupare majoră.”
Nanoplasticele, particule de plastic cu dimensiuni sub un micrometru, au devenit un subiect de interes crescut, fiind detectate în întreaga lume. Acestea sunt atât de mici încât pot pătrunde în fluxul sanguin și pot ajunge în diverse organe, inclusiv creierul și inima, cu implicații încă nedescoperite asupra sănătății.
Studiile anterioare au arătat că nanoplasticele pot avea efecte negative asupra ecosistemelor și sănătății umane, inclusiv asupra sistemului reproductiv. În cadrul acestui studiu, s-a constatat că cea mai mare parte a nanoplasticelelor detectate erau de tip nailon, probabil provenite de la filtrele de plastic utilizate în procesul de purificare a apei, urmate de particule de tereftalat de polietilenă (PET), materialul principal din care sunt fabricate sticlele de plastic.
În viitor, cercetătorii speră să testeze apa de la robinet, care conţine şi ea microplastice, dar, aparent, în cantităţi mai mici.