Nawaf Salameh, regele băuturilor spirtoase, investește 500 milioane euro în energie verde în Constanța

Sursă foto: Wikipedia

Domeniile Salameh Renewables, companie controlată de omul de afaceri Nawaf Salameh, a primit două avize tehnice de racordare la rețea din partea Transelectrica, pentru cel mai mare proiect hibrid de dezvoltare paralelă de energie regenerabilă de tip solar-eolian-stocare din România.

In luna februarie a anului 2024, firma lui Nawaf Salameh, Domeniile Salameh Renewables, proprietarul mai multor terenuri din Constanța și dezvoltator de proiecte de energie regenerabilă, a primit Avizul Tehnic de Racordare la rețea din partea TRANSELECTRICA, pentru parcul său fotovoltaic  de 220 MW și parcul eolian de 223 MW, din Constanța, cel mai mare proiect hibrid care include capacități de producție energie regenerabilă din vânt, fotovoltaic și stocare energie din țară, până în prezent. Potrivit reprezentanților dezvoltatorului, parcurile vor fi construite în etape începând cu anul 2026, iar valoarea investiției combinate va depăși 500 de milioane de euro, una dintre cele mai mari investiții în energie verde din Europa de Sud-Est, care va readuce România în fruntea hărții de decarbonizare pentru anul 2030.

„Proiectul nostru hibrid in curs de dezvoltare, de 450 MW, face parte dintr-un portofoliu mai amplu, mixt, de 1 GW. Proiectul va fi implementat în cadrul unui plan de dezvoltare pe cinci ani prin care dorim să contribuim la obiectivele României și la asigurarea independenței și securității energetice în Europa de Sud-Est. În ultima perioadă, am avut discuții extinse cu potențiali co-investitori strategici, mari jucători în industria globală a energiei verzi, care doresc să investească masiv în regiune și în România, împreună cu noi. De asemenea, dorim să evaluăm emiterea unei obligațiuni verzi cu ajutorul băncilor cu care discutăm. Nu am luat în considerare solicitarea nici unui fel de subvenție de stat în perioada de dezvoltare, dar vom evalua cu atenție această opțiune în viitor pentru scheme de sprijin UE. Pentru a garanta performanța proiectelor, echipa noastră de dezvoltare experimentată și profesionistă a proiectat parcurile cu echipamente moderne de înaltă calitate de la furnizori recunoscuți internațional. De asemenea, în ultima vreme, suntem în discuții cu contractori EPC profesioniști pentru implementarea proiectului în mod corespunzător și la timp.”, a declarat Nawaf Salameh.

Cu o suprafață de peste 300 de hectare, în proprietatea DOMENIILE SALAMEH RENEWABLES, parcul fotovoltaic SOLAR TWINS are o capacitate instalată de 220 MW și va produce peste 600 GWh de electricitate anual. Similar, poziționat într-o zonă geografică de 5000 de hectare, parcul eolian WIND FIELDS cu 36 turbine are o capacitate instalată totală de 223 MW și va produce peste 700 GWh de electricitate anual. Fiecare proiect dispune de unități de stocare de energie de 60 MWh, oferind un cadru operațional sigur și continuu pentru o producție neîntreruptă în ambele parcuri. Unitatea de producție hibrida de energie regenerabilă poate alimenta cu electricitate fără întreruperi mai mult de 500.000 de gospodării, practic întreaga regiune a Dobrogei, ceea ce înseamnă eliminarea a 450.000 de tone de CO2, contribuind astfel la obiectivele de decarbonizare a României pentru anul 2030. Aceste proiecte vor crea aproximativ 500 de locuri de muncă temporare în timpul fazei de construcție a parcurilor și peste 70 permanente odată ce facilitățile sunt puse în funcțiune.

Domeniile Salameh Renewables, compania de administrare a proprietăților agricole, înființată în 2004, care deține peste 2500 de hectare de terenuri agricole în Constanța, aparține familiei lui Nawaf Salameh.

Domeniile Salameh SRL este o firmă înființată în anul 2004, iar conform termene.ro, pe anul 2022 a raportat 5 salariați, o cifră de afaceri de 3,1 milioane lei și un profit de 2,16 milioane lei. Sediul social este tot în Otopeni, județul Ilfov, pe strada Nicolae Grigorescu nr. 19A.  NS & Sons Global Investment SA deține 98% din firmă, iar Alexander the Great Consultanta și Administrare SRL deține 2% din companie. NSSI Management LTD este administrator.

NS & Sons Global Investment SA este fondată în 2008, are o cifră de afaceri de 7,3 milioane lei pe anul 2022, cât și un profit de 150.433 lei, la un număr de 13 salariați. Acționari în firmă sunt Salameh Nawaf – 99,99%, cetățean român, și Rim Daoud – 0,01%, cetățean sirian. NSSI Management LTD este administrator.
 
Nawaf Salameh este un om de afaceri, fondator și Chairman al Alexandrion Group, precum și fondator și președinte al Fundației Alexandrion.

Alexandrion Group este cel mai mare producător și distribuitor de băuturi spirtoase și vinuri din România. Grupul deține Distileriile Alexandrion și Crama The Iconic Estate.

Un interviu cu omul de afaceri Nawaf Salameh, născut în Siria, mare admirator al lui Alexandru cel Mare, puteți citi AICI.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Nu abandona deșeurile voluminoase în locuri neamenajate!

mar mart. 5 , 2024
Polaris M Holding a anunțat că, până pe 10 martie 2024, benele pentru colectarea des̗eurilor voluminoase vor fi amplasate în cartierul Topolog – Caragiale: În aceste bene puteți depune deșeuri voluminoase pe care nu le mai folosiți: mobilier, canapele, saltele, usi, obiect de uz sanitar, mochete, lustre, calorifere etc. De […]

V-ar putea interesa și: