Pacienții care au boli cronice ale rinichilor pot duce o viață normală.
Există programe cu ajutorul cărora, de pildă, se pot duce în vacanță în România sau în străinătate. În cazurile grave, dializa este o soluție care salvează vieți. Tratamentul este decontat 100%.
Ca în orice boală, foarte importantă este prevenția.
Detalii despre toate acestea a oferit, în emisiunea „Punctul pe i”, la Tomis TV, doamna doctor Andreea Costea, medic primar nefrolog, doctor în științe medicale, medic șef al Centrului de nefrologie și dializă Diaverum Constanța, șef lucrări Facultatea de Medicină, Universitatea Ovidius Constanța.
Aceasta a precizat că există foarte multe persoane care au boli de rinichi, fără să știe însă acest lucru.
„De aceea a fost inițiat programul de prevenție, pentru a prelua de la medicii de familie și a efectua analizele necesare, pentru a urmări evoluția bolii. Există un calendar de monitorizare prin analize, de evaluare ecografică. Bineînțeles, trebuie căutată în primul rând cauzalitatea.”, a precizat aceasta.
Dr. Andreea Costea a mai spus că în România echipamentele cu care se tratează bolile rinichiului sunt chiar mai moderne decât în țări europene.
„Avem mândria să spunem că suntem în topul calității serviciilor de dializă la nivel european.”, a spus.
A vorbit și despre îndemnurile medicale pe care le vedem la televizor: să bem doi litri de apă. În cazul unor bolnavi, acest lucru poate face însă mai mult rău.
Puteți urmări emisiunea mai jos.
Recomandări:
Realizările și provocările unui chirurg de top: dr. Răzvan Popescu
Daniel Ovidiu Costea, chirurgul care a operat 10.000 de pacienți
Dr. Florian Stoian: „În medicină există un strop de divinitate”