Ministrul Energiei a dat vestea: România va domina Europa în producția de gaze

exploatare gaze

România va deveni cel mai mare producător de gaze din Europa începând cu 2027, datorită proiectului Neptun Deep, a declarat recent ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la cea de-a 8-a ediție a evenimentului „Black Sea and Balkans Security Forum”.

„Am început să accelerăm investițiile, iar interconexiunea Suceava – Bălți este prioritatea zero, cu termen de finalizare până în 2027. Sunt încrezător că Transelectrica va realiza acest proiect, la fel și a treia linie, de la Gutinaj la Strășeni, aproape de Chișinău. Reziliența Republicii Moldova nu poate depinde doar de interconectarea de sud cu Găgăuzia, Ucraina și înapoi în Moldova. De aceea, aceste investiții sunt absolut esențiale și România este clar angajată să ajute. Pe partea de interconectări pe gaze, România a jucat un rol de lider în regiune, aducând pe toată lumea la masa discuțiilor și demonstrând că putem crea un flux inversat în coridorul vertical, alimentând Moldova, Ucraina și centrul Europei cu gaze care ajung la terminalul din Turcia, Grecia, în amontele conductei. De asemenea, din 2027, România va deveni, datorită Neptun Deep, numărul unu în Europa la producția de gaze. Sunt mândru că Romgaz, o companie majoritar deținută de stat, a jucat un rol esențial în acest proiect, l-a avansat și a făcut o investiție curajoasă de un miliard de dolari, preluând inițial cota Exxon și intrând în proiect. Cred că suntem pe o cale fără întoarcere, având în vedere investițiile deja făcute și aproape 90% dintre contracte deja semnate”, a menționat demnitarul, conform Agerpres.

Ministrul a amintit și de investițiile realizate de România în modernizarea rețelei de energie până în prezent.

„Am început să accelerăm pe capacități suplimentare de producție. În sectorul gazelor, cred că avem peste 3.000 de megawați, din care 1.700 megawați la Mintia și aproximativ 1.300 megawați la Gorj, cu Complexul Oltenia, Ișalnița și centrale de cogenerare moderne în Craiova. Iernut este aproape gata, sper să fie finalizată până pe 2 decembrie. Am finanțat circa 10 gigawați de energie solară și eoliană în România doar în mandatul meu, pentru a arăta că piața privată se mobilizează prin fonduri și granturi. Cred că asta va face din România cel mai important producător de energie din regiune. Mai avem multe de făcut pe stocare, dar și mai multe pe modernizarea rețelei. Am investit cam un miliard de euro până acum și sperăm să mai obținem o jumătate de miliard până la finalul anului, prin Mecanismul de modernizare”, a subliniat Sebastian Burduja.

În viziunea sa, cel mai mare dușman al Rusiei este chiar Rusia, deoarece „și-a subminat cea mai eficientă armă împotriva Europei: șantajul cu energie”.

Recomandare:


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Dosar penal pentru delapidare la sucursala Constanța a Poștei Române

sâm mai 25 , 2024
Fostul preşedinte al Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, filiala Constanţa, este acuzat de delapidare. Acesta nu ar fi putut prezenta documente justificative pentru 350.000 de lei, bani proveniţi din cotizaţii. În cursul zilei de vineri, poliţiştii şi procurorii au fost trei percheziţii, una chiar la sediul Poştei. „La data de […]

V-ar putea interesa și: