Cele 14 taxe și impozite pe care le-a majorat premierul Marcel Ciolacu după ce a promis că nu majorează taxele și impozitele

Premierul Marcel Ciolacu, PSD, a promis că nu majorează taxele și impozitele. A afirmat în repetate rânduri că nu a făcut acest lucru.

Florin Cîțu, fost prim ministru și economist de meserie, a trecut azi în revistă majorările lui Ciolacu.

„Românii nu te mai cred. Ei sunt SIGURI că vrei sa introduci impozit progresiv, să crești TVA și impozitul pe dividende. Românii și-au luat țeapă cu tine din 2022 și până acum. Le ajunge! Ai spus că nu introduci taxe și s-au trezit cu o grămadă de taxe noi și cu altele crescute.”, a scris aceste pe pagina sa de Facebook. Iată despre ce este vorba:

1. Supraimpozitarea contractelor part-time – chiar dacă lucrezi 5 ore pe zi ești obligat să plătești CAS pentru un 8 ore pe zi.

2. A fost introdusă contribuția de asigurări sociale pentru concedii medicale, taxa pe boală.

3. Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, din una sau mai multe surse, datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate pe fiecare sursă de venit.

4. CASS se aplică la tichete de masă și vouchere de vacanță. Includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2024.

5. MAJORAREA cotei de impozitare a dividendelor de la 5% la 8%, începând veniturile din dividende distribuite după dată de 1 ianuarie 2023.

6. Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale a fost majorată la nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente venituri și/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţîn egală cu 12 salarii minime brute pe ţară.

7. Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a fost modificată astfel:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe ţară;

b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară;

c) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară.

8. Abrogarea prevederilor referitoare la:

– reducerea cotei contribuției asigurătorii pentru muncă la nivelul cotei care se face venit la Fondul de garantare;

– scutirea de la plata contribuției de asigurări sociale datorată de angajatori pentru activitatea desfășurată în condiții deosebite, speciale sau în alte condiții de muncă.

9. Eliminarea din categoria cheltuielilor deductibile limitat a cheltuielilor de sponsorizare și/sau mecenat.

10. Reducerea sumei deductibile pentru contravaloarea abonamentelor la sălile de sport. Modificarea plafonului anual de la echivalentul în lei a 400 euro, la echivalentul în lei a 100 euro, în limita căruia contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităţilor sportive în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic, precum şi a abonamentelor oferite de acelaşi furnizor care acţionează în nume propriu sau în calitate de intermediar, în cazul serviciilor medicale, plătite în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă activitatea se desfăşoară individual sau într-o formă de asociere, reprezintă cheltuială deductibilă.

11. Eliminarea deducerii din impozitul pe venitul anual datorat de contribuabilii persoane fizice a sumelor reprezentând costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale, concomitent cu asigurarea deductibilității acestor cheltuieli la stabilirea venitului net anual.

12. Eliminarea prevederilor potrivit cărora sumele acordate angajaţilor care desfăşoară activităţi în regim de telemuncă, în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din luna în care persoană fizică desfăşoară activitate în regim de telemuncă, reprezintă venit neimpozabil și care nu se cuprinde în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii.

13. Eliminarea unor prevederi potrivit cărora contribuabilii pot dispune asupra destinației unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat, pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii și a unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private, conform legii, și menținerea prevederilor numai în cazul persoanelor fizice care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor din România sau care își desfășoară activitatea în România și obțin venituri sub formă de salarii și asimilate salariilor din străinătate.

14. Modificarea prevederilor privind veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, eliminarea plafonului neimpozabil de 450.000 lei reprezentând deducere din valoarea tranzacției la stabilirea venitului impozabil. Calculul impozitului pe venit la valoarea tranzacției prin aplicarea cotei de 3% pentru proprietățile imobiliare deținute o perioadă de până la 3 ani inclusiv sau a cotei de 1% pentru imobilele deținute o perioadă mai mare de 3 ani.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Performanțe de excepție pentru antrenorii secției de handbal a CS Medgidia

mie iul. 24 , 2024
Performanțe de excepție pentru antrenorii secției de Hnandbal a CS Medgidia, Adrian Georgescu și Ionuț Deli-Iorga. Clubul Sportiv Medgidia are motive de mândrie, datorită succeselor remarcabile obținute de antrenorii Secției de Handbal. Profesorul Adrian Georgescu a demonstrat din nou excelența, câștigând titlul de Campion Național universitar cu echipa feminină a […]

V-ar putea interesa și: