Gabriela Bucovală (foto), alături de alți 12 șefi de inspectorate școlare județene, a fost demisă din funcție de ministrul Educației, Liviu Pop. Demisia a venit, în majoritatea celor 13, pe fax.
De ce a fost demisă? Întrebarea este, cu adevărat, foarte grea. Ce s-a întâmplat pare pur și simplu o poziție de forță a ministrului Educației. O spun din perspectiva ziaristului care nu a avut deloc o relație cordială cu cea care a condus ISJ Constanța. Ba dimpotrivă, la un moment dat, când o decizie a ISJ afectat Școala Gheorghe Țițeica, ne-am situat pe poziții diametral opuse. Am criticat atunci dur atitudinea ISJ, cu toate riscurile de rigoare. (Detalii aici: Cum vor ISJ Constanța și Consiliul Local să distrugă o școală de top din Constanța. COMPLETĂRI).
Nu pot să nu observ însă că această demisie pare o modalitate de a înlocui niște oameni cu alții, fără a avea o bază bine fundamentată.
Secretarul de stat din Ministerul Educației, Gigel Paraschiv, a declarat presei că „a fost o echipă care a analizat activitatea tuturor inspectorilor şcolari generali pe contractul de management şi s-a ajuns la concluzia că din toţi, un număr de 13 au mai multe puncte din contract, care nu au fost respectate… Evaluarea asta se face de vreo două săptămâni şi se pare că inspectorii şcolari nu au ştiut de chestiunea asta… Ei nu trebuie să fie înştiinţaţi”.
Atitudinea aceasta este halucinantă. Chiar presupunând că un om este vinovat, logic, moral și chiar legal este să îl înștiințezi despre probleme.
Nu e momentul să discutăm dacă cel care va fi numit în funcția de inspector șef este sau nu mai competent decât Gabriela Bucovală. Înainte de noua numire, ministrul trebuie să explice foarte clar care sunt problemele pe care le-a găsit la inspectorii demiși. Ca să dea dovadă de transparență, ar trebui să publice aceste rapoarte. Și să acționeze legal, nu hei-rupist.
Învățământul este un domeniu prea important pentru ca deciziile să se ia netransparent și discreționar.