SEAS 2024 a stabilit o performanță pentru cultura din Constanța.
Ieri seară, la aceeași oră, au avut loc două spectacole.
Este vorba despre baletul pentru copii „Don Quijote” de Ludwig Minkus, adaptare după romanul lui Miguel de Cervantes, în regia lui Cătălin Caracaş, la Teatrul de Vară Soveja, și de „Alegerea domnului Macabeț”, spectacol al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău,al cărui text este semnat de dramaturgul constănțean Cosmin Stănilă.
La ambele spectacole, sălile au fost pline, deși au avut loc simultan.
Talentații balerini ai Operei Comice pentru Copii au adus pe scenă mitica poveste a lui Don Quijote, adică Hidalgo Alonso Quijano, pe numele său adevărat. El este un împătimit al romanelor cavalerești, fără să rateze vreo seară pentru a se cufunda în lectură. Cărțile citite l-au făcut să fie un om mai bun, care își dorește să-i ajute pe cei nevoiași și lipsiți de apărare. Împins de nobilul său țel, dar și de dorința de a o găsi pe frumoasa Dulcineea de Toboso, plăsmuire a minții sale, eroul nostru își alege un nume de cavaler – Don Quijote, își poreclește iapa – Rosinanta, și-l convinge pe Sancho Panza, un vecin de-al său, să-i fie scutier și să plece în lume împreună.
„Alegerea domnului Macabeț” este un spectacol dinamic, care aduce în fața publicului, cu umor și ironie, moravurile noastre de două parale, folosind o metaforă socială: blocul. Blocul, care conține tot ce găsim într-o comunitate umană: înșelătoria, manipularea, amantlâcul, parvenirea, căpătuiala ilicită, obsesia puterii. „Eu cu cine votez”? Eu pe cine aleg? Eu cine sunt? – acestea sunt întrebările-cheie. Oamenii își necinstesc locuința și existența printr-un trai lipsit de onestitate, moralitate și decență. Femeia care împinge la încălcarea unor principii e o temă veche de când lumea, dar iată că acest spectacol ne arată cum ea nu e cea care te împinge la păcat, ci doar dezvăluie păcatul din tine.