Sonia Iovan, prima medaliată olimpică și mondială a României în gimnastică, a încetat din viață

Sursă foto: CSOR

Sonia Iovan, prima medaliată olimpică și mondială a României în gimnastică, a încetat din viață la vârsta de 88 de ani. Era stabilită în Franța. Anunțul a fost făcut de către Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

„Drum lin, Sonia Iovan! Sonia Iovan e prima medaliată olimpică, mondială la gimnastică a României. (…) Acum, s-a stins în Franţa, unde locuia de ani buni. Dumnezeu să o odihnească!”, a transmis COSR.

Potrivit COSR, Sonia Iovan început să practice gimnastica artistică la Cluj, după care a activat la Clubul Știința, din București, sub îndrumarea profesorilor Nicolae Băiasu și Iosif Hindi.

A participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice. În 1956, la JO de la Melbourne, alături de Elena Leuștean, Georgeta Hurmuzache, Emilia Vătășoiu, Elena Mărgărit și Ileana Săcălici, a făcut parte din formația care a urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului și a cucerit prima medalie olimpică pe echipe din istoria gimnasticii românești.

Performanta a reeditat-o în 1960, la JO de Roma, alături de Atanasia Ionescu, Elena Leuștean, Elena Niculescu, Uta Poreceanu Schlandt și Emilia Vătăsoiu. În 1964, la JO de la Tokyo, s-a clasat pe locul 6 cu echipa și pe 14 la individual compus.
La ediția din 1958 a CM, la Moscova, a făcut parte din echipa care a cucerit bronzul, prima medalie mondială obtinută pe echipe din istoria gimnasticii românești.

A participat la trei ediții ale Campionatelor Europene, desfășurate la început sub denumirea de Cupa Europei. În 1957, la București, a cucerit argintul la bârnă și două medalii de bronz, la individual compus și sărituri. În 1959, la Cracovia, a obținut medaliile de argint la sol și de bronz la individual compus, iar în 1961, la Leipzig, s-a clasat pe locul 8 la individual compus.

În perioada 1966 – 1967, a fost antrenor federal, iar după absolvirea Institutului de Cultură Fizică (ICF) a parcurs toate treptele didactice, ajungând profesor universitar, șefa catedrei de educație fizică și sport de la Academia de Științe Economice.

În 1997, a fost solicitată să lucreze la Institutul de Educație Fizică din Liban.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Spectacol de tradiție și culoare: peste 1.000 de participanți au deschis Festivalul Internațional al Dansului și Portului Popular Turco-Tătar

vin sept. 6 , 2024
Peste 1.000 de participanți au deschis, vineri, 6 septembrie, cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar cu Parada Portului Popular, organizat de UDTTMR. Ansambluri ale minorităților naționale din România alături de ansambluri din Bulgaria, Macedonia, Georgia, Lituania și Turcia s-au reunit și anul […]

V-ar putea interesa și: