Pe 2 august 2024, scriam că orașul Constanța ar putea intra în Cartea Recordurilor cu cea mai mare scrumieră din lume, dacă ar fi o astfel de categorie. Este vorba despre peronul Gării Constanța.
După câteva zile, reprezentanții CFR au anunțat că „pentru a da un exemplu privind păstrarea curățeniei pe calea ferată, angajații SRCF Constanța desfășoară primăvara, campanii de strângere a deșeurilor de pe liniile de cale ferată, în cadrul cărora sunt adunate sute de kilograme de gunoaie.”
Au trimis și o fotografie în care arătau că se făcuse curățenie.
Pe 7 septembrie, șinele arătau din nou ca o scrumieră uriașă.
„Deși există suficiente coșuri de gunoi, cei care călătoresc cu trenul preferă să arunce de pe geam, chiștoace de țigări sau ambalajele produselor pe care le consumă. SRCF Constanța le atrage atenția călătorilor asupra faptului că drumul spre sau dinspre mare poate fi mai curat, dacă aceștia nu ar lăsa ambalaje, pet-uri, mucuri de țigară sau alte deșeuri, direct pe calea ferată. Serviciul de salubrizare în stațiile CF este asigurat permanent, cu societăți specializate, însă, în fiecare zi se constată prezența deșeurilor și a chiștoacelor de țigară, în spațiile dintre liniile căii ferate. Acestea sunt aruncate atât de către cei care așteaptă pe peron, dar, cele mai multe provin de la călători care profită de oprirea în stație a trenului pentru a fuma în ușa vagoanelor, iar apoi aruncă restul de țigară pe calea ferată. Din cauza specificului balastului dintre traverse – piatră spartă, adunarea gunoiului de mici dimensiuni – mucuri de țigară în acest caz, este dificilă, chiar dacă se intervine manual sau cu echipament special.”, mai spunea luna trecută CFR.
Mi-a plăcut neorealismo cinematografic italian și constat, prin comparație, că Cefereul bate detașat „cefereul” italian (imaginea cu oprirea în stație a trenului și prilejul și privilegiul călătorilor de a fuma în ușa vagoanelor).