Primăria Constanța a tăiat la sânge cheltuieli anul acesta, motivând că are nevoie de bani pentru investiții. Tot primăria însă a inițiat o licitație pentru a închiria și anul acesta beculețe de Crăciun.
Suma pe care vrea să o aloce este de 3.788.660 lei fără tva, adică 4.508.505 lei.
„Obiectul contractului îl constituie închirierea inclusiv montarea-demontarea unor instalaţii de iluminat festiv, pe perioada sărbătorilor de iarnă: – LOT I Iluminat festiv al străzilor din municipiul Constanța – Lot II Iluminat festiv în zona Peninsulară Piața Ovidiu Constanța – Lot III Iluminat festiv în Parcuri din municipiul Constanța.”, se arată în documentele de licitație publicate pe SICAP.
Caietul de sarcini spune că „ofertanții trebuie să facă dovada că au avut încheiate contracte similare în ultimii 3 ani (împliniți la data limită stabilită pentru depunerea ofertelor), contracte similare (închiriere produse de iluminat festiv, montare și demontare produse de iluminat festiv) a căror valoare cumulată este de minimum: 2.500.000 lei fără TVA pentru Lotul I, 700.000 lei fără TVA pentru Lotul II și 300.000 lei fără TVA pentru Lotul III, la nivelul unui contract sau a mai multor contracte”.
Reamintim că primarul Vergil Chițac vrea să majoreze multe taxe și impozite, motivând că orașul nu mai are bani. Pentru a face economie, a tăiat mai multe cheltuieli. De pildă, toți banii pentru evenimente culturale. Pentru SEAS, promisese 1,5 milioane lei, nu a mai alocat nimic. A tăiat și toți bani pentru rechizite pentru elevi, inclusiv pentru cei care provin din familii defavorizate.
Am solicitat un punct de vedere primăriei, îl vom publica dacă îl vom primi.
Oraș în faliment
Înainte de a ajunge primar, Vergil Chițac, PNL, a declarat, în mai multe rânduri, că orașul Constanța ar fi în faliment, dacă ar fi o societate comercială. Se baza pe faptul că municipiul are cheltuieli mult mai mari decât veniturile.
Într-o conferință de presă pe care a organizat-o în 2022, am avut posibilitatea să îl întreb dacă își menține afirmația și acum, după ce a ajuns primar, ținând cont că pe primele nouă luni ale anului municipiul a cheltuit cu 194 de milioane mai mult decât veniturile. Detalii AICI.
„Așa e și acum. Cu atât mai mult.”, a spus primarul.
Acesta a precizat că veniturile despre care vorbim sunt veniturile proprii ale bugetului.
A explicat apoi că bugetul are trei componente majore: componenta de la SPIT, adică taxele și impozitele culese de la cetățeni; TVA-ul pe care îl primește de la stat; IVG-urile (impozitul pe venitul gospodăriilor), adică parte din impozitul pe salarii care ne revine nouă. 62% din impozitul pe salarii al rezidenților alimentează bugetul. Pe site-ul ANAF puteți vedea cât au încasat localitățile din județul Constanța (click AICI).
„Dacă am analiza veniturile proprii numai, spuneam atunci că dacă am fi o societate comercială am intra în faliment. Așa suntem și acum, pentru că cheltuielile de funcționare, adică să mâncăm, să ne plătim apa, curentul, nu să ne mai luăm un televizor, sunt mai mari decât veniturile proprii. Adică eu cheltuiesc să mănânc și să stau în casă mai mult decât salariu. E clar că suntem într-o situație falimentară. Așa suntem și acum. Nu putem să cerem acum, pe timp de criză, să rezolvăm problema aceasta macroeconomică, în condițiile în care energia s-a dus cât s-a dus, în condițiile în care nu poți să ceri unui constănțean mai mult de 450 de lei pe gigacalorie (n.r. restul este subvenționat de primărie, adică tot de constănțeni), în condițiile în care un apartament mediu în Constanța, pe timp de iarnă, în februarie, consumă o gigacalorie. Și atunci am preferat să creștem puțin și la cetățeni, dar diferența am acoperit-o noi, era mult mai mare. Să știți că prețul la gigacalorie, ăla din momentele alea când vorbeam noi doi, era artificial, nu avea nicio legătură cu realitatea economică. Era un preț de 250 de lei la cetățean și 800, se plătea diferența, subvenție. Realitatea este că e vreo 1.300. Pentru că nu a fost prețul real, au intrat în faliment toți. Și CET-ul, și RADET-ul.”, a spus primarul.
Recomandări:
Primăria Constanța, lovitură pentru șoferii cu mașini hibrid: vor plăti impozite mult mai mari
Constanța, în faliment: primăria a cerut CT BUS să taie din curse
Primăria Constanța, oraș falimentar, cheltuie o avere pentru întreținerea spațiilor verzi
Dosare penale pentru cheltuirea abuziva a banilor publici in scop propriu. Licitatiile astea nu au cumva anumiti castigatori preferati?
Chitac a cheltuit aiurea pe stâlpișori și pavele și acum pune biruri pe constănțeni. Cel mai incpetent primar dar dacă nu avem justiție face ce vrea
Trăiască și înflorească DNA ! Lasă că și din banii lor se fac plățile lucrărilor publice.In schimb trebuie desființată Curtea de conturi