Falsul ciclon: Cum a devenit Breaking News o ploaie mai puternică

Pe harta ce indică în mare situația din aceste momente la nivel continental, liniile negre reprezintă izobarele de la sol. În regiunea României acestea sunt clar orientate de la NE spre SV și nu indică o tendință de delimitare a vreunui ciclon pe teritoriul României. Un ciclon foarte clar și puternic dezvoltate se observă în regiunea Arhipelagului Britanic. Sursă foto: Facebook

În contextul episoadelor recente de vreme instabilă din România, apare un risc major ca meteorologia, ca știință, să fie percepută greșit și decredibilizată de publicul larg. Este esențial să aducem în discuție câteva aspecte esențiale pentru a clarifica situația meteorologică actuală, în special în lumina informațiilor distribuite pe rețelele sociale și în mass-media, scrie pagina de Facebook Meteo Moldova, care citează pe conf. dr. Lucian Sfîcă, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Un prim aspect care merită subliniat este legat de cicloni. Recent, în România, a fost mediatizat un fenomen meteo denumit „Ashley”, care, de fapt, nu este altceva decât o invenție locală. O simplă căutare pe internet arată că acest nume este folosit exclusiv în România. Niciun alt serviciu meteorologic din Europa nu folosește această denumire, ceea ce ar trebui să ridice semne de întrebare. În realitate, Serviciul Meteorologic Italian a emis o avertizare pentru o posibilă formare a unui ciclon în zona mediteraneană, dar acest ciclon nu există în mod efectiv pe hărțile meteorologice.

Din punct de vedere tehnic, un ciclon extratropical, specific regiunilor noastre, trebuie să aibă izobare închise, care să indice o scădere semnificativă a presiunii atmosferice. În prezent, doar Serviciul Meteorologic din Serbia a indicat posibilitatea dezvoltării unei formațiuni ciclonale în regiunea noastră, însă aceasta nu îndeplinește toate criteriile necesare pentru a fi catalogată drept un ciclon propriu-zis.

De fapt, ce observăm în această perioadă este o situație pluviogenetică tipică verii, care, deși are loc aproape de începutul lunii octombrie, nu este neobișnuită, spune sursa citată. Avansul unui talveg (zonă de presiune atmosferică scăzută, încadrată de presiuni mai ridicate) de altitudine din vestul Europei spre România determină convergența maselor de aer la nivelul solului, fenomen care stă la baza precipitațiilor recente. Un lucru notabil este că astfel de situații au fost relativ rare pe parcursul verii, ceea ce a accentuat problemele legate de secetă.

Vă reamintim, în acest context, că ISU Constanța ne recomandă să pregătim un rucsac cu obiecte de uz imediat, în caz că vom fi nevoiți să ne părăsim casele.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Falsul ciclon: Cum a devenit Breaking News o ploaie mai puternică

  1. Probabil a fost doar un test pentru a vedea cum (re)acționează lumea în cazul unui eveniment de genul acesta, dar pe bune.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Constanța se apără de inundații cu saci de nisip

Dum sept. 29 , 2024
Municipiul Constanța se află din această seară, de la ora 20:00, până mâine, la ora 10:00, sub COD PORTOCALIU de ploi torențiale și intensificări ale vântului. În aceste condiții, echipe mixte ale Primăriei Municipiului Constanța, S.C. RAJA SA și ale operatorului de salubrizare s-au mobilizat pentru decolmatarea rigolelor de scurgere […]

V-ar putea interesa și: