Românii cu centrale proprii vor plăti agentul termic de două ori: decizie controversată de la ANRE

Începând din această lună, românii care locuiesc în blocuri cu sistem centralizat de încălzire, dar s-au debranșat și și-au instalat centrale termice proprii, vor fi nevoiți să achite de două ori pentru agentul termic.

Conform unei decizii recente luate de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), aceștia vor plăti atât pentru energia termică utilizată prin centrala proprie, cât și pentru căldura degajată de țevile care traversează apartamentele lor, ținând cont de faptul că blocurile au o rețea termică comună.

Decizia ANRE îi afectează pe toți proprietarii din blocurile cu rețele termice comune

Măsura îi vizează pe toți locatarii care s-au debranșat de la sistemul centralizat și au instalat centrale proprii de apartament. Acestora li se va adăuga o taxă suplimentară pentru căldura pasivă emisă de țevile care traversează încăperile lor, indiferent de izolația termică a locuinței.

Expertul în energie Dumitru Chisăliță explică faptul că sistemele de alimentare cu energie termică ale blocurilor sunt construite în așa fel încât conductele de distribuție verticală trec prin toate apartamentele. „Aceste conducte degajă o anumită cantitate de energie termică în interiorul apartamentelor, chiar și în cele care au centrale proprii,” a spus Chisăliță, citat de ObservatorNews.

Costurile suplimentare: câteva zeci de lei în plus la întreținere

Locatarii afectați vor plăti o taxă suplimentară, calculată în funcție de lungimea și diametrul conductelor care traversează apartamentele lor. Deși suma variază, ea se estimează la câteva zeci de lei lunar, adăugată la factura de întreținere. Chisăliță detaliază că formula ANRE va ține cont de mai multe aspecte tehnice, stabilind exact cantitatea de energie descărcată în fiecare locuință.

Mai multă echitate între locatari

În prezent, costurile pentru încălzirea spațiilor comune (holuri, subsoluri, uscătorii) sunt împărțite în mod egal între locatari, indiferent dacă aceștia sunt încă branșați la sistemul centralizat sau au centrale proprii. Decizia ANRE aduce o schimbare care, conform experților, va crea un sistem mai echitabil. Locatarii vor plăti în funcție de energia termică efectiv degajată în apartamentele lor, nu doar în baza unor sume fixe.

Eugen Berceanu, administrator de bloc, explică faptul că o cotă de aproximativ 20% din factura de încălzire a fiecărui apartament va include acum și căldura comună provenită din spațiile comune și țevile de distribuție. „Dacă factura pentru un apartament este de 300 de lei, 60 de lei vor reprezenta cota de căldură comună,” a mai spus acesta.

Fenomenul de debranșare este în creștere

Tot mai mulți locatari aleg să se debranșeze de la sistemul centralizat de termoficare, considerând costurile mari și eficiența redusă. Din 2019 până în 2022, s-au debranșat aproximativ 95.000 de apartamente la nivel național, conform datelor oficiale. Cu toate acestea, rata de rebranșare rămâne redusă, cu aproximativ 1.400 de noi branșamente anual, a exeplicat Alexandru Ciocan, un alt specialist în energie.

Decizia ANRE, deși controversată, încearcă să rezolve o problemă de distribuție inechitabilă a costurilor de încălzire. Rămâne de văzut cum va reacționa populația afectată și dacă această măsură va stimula mai multe debranșări sau rebranșări la sistemul centralizat.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

6 comentarii la “Românii cu centrale proprii vor plăti agentul termic de două ori: decizie controversată de la ANRE

  1. Dacă într o scară de bloc există un singur apartament fără centrală, este normal să plătim suplimentar toți locatarii, chiar dacă prin apartament nu trece nici o țeavă de la sistemul centralizat? Măsura asta mi se pare abuzivă, întrucât spațiile comune se încălzesc și de la centralele majoritarilor care plătesc gazul consumat. Ce se poate întâmpla dacă refuz să plătesc ceva de care nu beneficiez și nu am nici o obligație contractuală?

    1. Vedeți ca unii s- au debranșat cu toată scara.Deci cântați la alta scara.Oamenii sunt mai deștepți ca voi naparcelor.

  2. Pai si daca compania de termoficare imi foloseste spatiul privat pt a putea „circula” agentul termic, nu ar trebui sa imi plateasca o chirie?
    Ca sa fim chit, ce trebuie sa le dau eu cu ce ar trebui sa-mi dea ei, se compenseaza. 😉

    1. Sa își ia țevile din apartamentul meu,este proprietatea mea.
      Si-au dat acordul când m-am debranșat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un cutremur s-a produs în Vrancea

vin oct. 4 , 2024
Un cutremur cu magnitudinea 4,1 s-a produs, pe 4 octombrie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 140 de kilometri, anunţă Institutul pentru Fizica Pământului. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul s-a produs vineri, la ora 06:19:25 (ora României), în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea. Seismul a […]
cutremur

V-ar putea interesa și: