La începutul lunii august, scriam că orașul Constanța ar putea intra în Cartea Recordurilor cu cea mai mare scrumieră din lume, dacă ar fi o astfel de categorie. Este vorba despre peronul Gării Constanța.
Reprezentanții SNCFR cunosc problema. Ba chiar au luat și măsuri.
„Chiștoacele de țigări sunt deșeurile pe care călătorii le aruncă frecvent pe peroanele stațiilor CFR, fără să își dea seama că încalcă reguli de bun simț și norme de sănătate. CFR Infrastructură Constanța a demarat, începând din luna august, o campanie de conștientizare, pentru a atrage atenția asupra faptului că resturile menajere și chiștoacele de țigări trebuie aruncate doar în locurile special amenajate.”, a transmis pe 11 octombrie CFR Constanța.
Întrucât sunt fabricate din plastic, filtrele țigărilor în descompunere devin microplastice și sunt periculoase, deoarece pot fi ușor ingerate de păsări și animale.
Într-o singură oră, echipele care se ocupă de curățenie în Stația CFR Constanța au adunat, astăzi, sute de chiștoace de pe peronul 1 și din spațiile dintre liniile căii ferate.
„Serviciul de salubrizare în stațiile CF este asigurat permanent, cu societăți specializate, însă, în fiecare zi se constată prezența deșeurilor și a chiștoacelor de țigară. Acestea sunt aruncate atât de către cei care așteaptă pe peron, dar, cele mai multe provin de la călători care profită de oprirea în stație a trenului pentru a fuma în ușa vagoanelor, iar apoi aruncă restul de țigară pe calea ferată. Din cauza specificului balastului dintre traverse – piatră spartă, adunarea gunoiului de mici dimensiuni – mucuri de țigară în acest caz, este dificilă, chiar dacă se intervine manual sau cu echipament special.”, a mai transmis SNCFR.