Potrivit ultimului Barometru de opinie politică realizat de INSOMAR – AVANGARDE, cursa pentru președinția României pare să se contureze între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, însă George Simion, liderul AUR, se află la doar trei procente în spatele lui Ciucă, scrie News.ro.
Deși sondajul indică o luptă strânsă, mai mult de o treime dintre români încă nu știu cu cine vor vota la scrutinul prezidențial din 24 noiembrie. Aproape două treimi dintre respondenți declară că sunt siguri că vor merge la urne.
Opțiuni prezidențiale: Ciolacu conduce, Simion câștigă teren
La întrebarea privind intenția de vot pentru alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu, liderul PSD, conduce cu 28% din intențiile de vot. Pe locul al doilea se află Nicolae Ciucă, candidatul PNL, cu 19%, urmat îndeaproape de George Simion (AUR) cu 16%. Alte personalități politice incluse în sondaj sunt Elena Lasconi (13%), Mircea Geoană (11%), Cristian Diaconescu (5%) și Kelemen Hunor (4%).
Alegeri parlamentare: PSD în frunte, PNL și AUR pe urmele sale
În ceea ce privește preferințele pentru alegerile parlamentare, PSD domină cu un scor de 31%, urmat de PNL cu 22% și AUR cu 16%. Alte partide importante în preferințele electorale sunt USR (14%), SOS România (5%) și UDMR (5%). Partidul România în Acțiune, care susține candidatura lui Mircea Geoană, a fost menționat de 3% dintre respondenți.
Controversa Șoșoacă: Decizia CCR divizează opinia publică
Sondajul a abordat și reacțiile publicului față de decizia Curții Constituționale de a o scoate pe Diana Șoșoacă din cursa prezidențială. Aproape jumătate dintre respondenți (46%) consideră această decizie nedemocratică, în timp ce 43% o văd ca fiind democratică.
Participarea la vot: Certitudinea prezenței este ridicată
În ceea ce privește prezența la vot, 65% dintre cei chestionați afirmă că vor merge cu siguranță la urne pe 24 noiembrie, în timp ce 24% spun că probabil vor vota. Doar 9% dintre respondenți declară că fie sigur nu vor vota (3%), fie probabil nu vor participa la scrutin (6%).
Sondajul a fost realizat în perioada 10-20 octombrie, pe un eșantion de 1190 de persoane, cu o marjă de eroare de +/- 3,1% la un nivel de încredere de 95%.