”Sută la sută nu se va construi”. Asta spune primarul din Năvodari, Nicolae Matei, despre groapa de gunoi toxic pe care italienii o vor în localitate.
L-am întrebat astăzi, pentru un articol care a apărut în România liberă, online și pe print, pe ce se bazează și mi-a adus mai multe argumente, nu numai unul.
Primul este că vinerea trecută Tribunalul Constanța a decis suspendarea primei hotărâri obținută de Ecological Center privind obligarea Primăriei de a emite autorizația de construcție. Între timp a parvenit și motivarea Înaltei Curți de Casație și Justiție. O are și Primăria Năvodari, o are și agentul guvernamental din Ministerul Afacerilor Externe.
Al doilea argument este un proces deschis de Prefectura Constanța. „Am făcut o adresă către Prefectura Constanța să repună pe rol un proces intentat de Instituția Prefectului acum câțiva ani privind anularea certficatului de urbanism care a stat la baza eliberării autorizației de construire, proces care a fost suspendat până la pronunțarea unor alte instanțe de judecată. Acum, Prefectura Constanța îl repune pe rol. Prefectul Constanței a spus că va achiesa la cererea noastră. Mergem alături de prefectură pentru anularea certificatului de urbanism”, spune Nicolae Matei.
Al treilea motiv: o hotărâre emisă de Tribunalul Brașov și Curtea de Apel Brașov, rămasă definitivă, prin care cei de la Ecological Center încercau să obțină o hotărâre judecătorească pentru a ține loc de autorizație de construcție, cerere respinsă.
Al patrulea motiv: o decizie a Tribunalului Constanța, definitivă și irevocabilă, confirmată de Curtea de Apel Constanța, prin care cei de la Ecological Center îi cereau primarului despăgubiri și daune de 11 milioane de euro.
Cini: o ordonanță DNA prin care a fost respinsă plângerea de abuz în serviciu referitoarea la primarul Matei.
”Avem suficiente hotărâri judecătorești care o să modifice atât pe cale internă, cât și pe care externă, prin agentul guvernamental, acea hotărârea a Tribunalului și Curții de Apel Constanța, dar și hotărârea CEDO, prin care orașul și primarul din Năvodari erau obligați să le elibereze autorizația de construire”, a spus Nicolae Matei.
Al șaselea motiv: Ecological Center se află în procedură de lichidare administrativă.
Motivul șapte: populația și consilierii s-au exprimat, prin referendum, repectiv vot, împotriva acestei gropi de gunoi. ”Noi ca primărie trebuie să punem în aplicare voința populară manifestată prin referendum, hotărârile consiliului local privitoara la interzicerea amplasării în oraș a oricări gropi de gunoi”, a spus Nicolae Matei.
Al optulea motiv: Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că agentul guvernamental va solicita revizuirea hotărârii CEDO, deoarece în cauză au apărut elemente noi, care nu au fost cunoscute de către magistrații europeni în momentul pronunțării sentinței.
Declarații pe larg puteți citi în România liberă.