Circa 60 de migranți ilegali au ajuns în Portul Constanța, marți dimineață.
În seara zilei de 27/28.11.2017, o ambarcațiunea cu aproximativ 60 de persoane la bord a fost identificată, pe Marea Neagra, la o distanță de 35 kilometri față de teritoriul României, pe direcţia localității Eforie.
Persoanele în cauză au solicitat ajutor unei nave comerciale care se afla în zonă, cât și autorităților Române.
Imediat Garda de Coastă a dispus de urgenţă efectuarea unei misiuni de salvare cu două nave ale Gărzii de Coastă și doua nave aparținând ARSVOM.
În momentul de față ambarcaţiunea este escortată spre cel mai apropiat port, unde vor fi debarcate persoanele în cauză.
După evaluarea preliminară a stării de sănătate a acestora şi acordarea de asistență medicală de specialitate, se vor derula procedurile specifice în astfel de situaţii, constând în activităţi de triere şi identificare a celor în cauză.
Poliţiştii de frontieră vor desfășura cercetări sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
„În anii 2013-2015 au fost înregistrate câteva cazuri, când poliţiştii de frontieră au depistat aproximativ 500 de persoane (naționalitate Iran, Irak, Siria, Afganistan, Pakistan și Somalia) care au încercat să intre ilegal în România, prin zona de competenţă a Gărzii de Coastă, dar până în luna august a acestui an nu a mai fost înregistrat niciun caz de migrație ilegală pe Marea Neagră. Cercetările făcute în fiecare caz, care au dus la identificarea și arestarea călăuzelor, au descurajat eventualele încercări ale traficanților de a mai traversa Marea Neagră pentru a ajunge în România. În anul 2017, în lunile august și septembrie, s-au înregistrat cinci cazuri de migrație ilegală la Marea Neagră, în care 475 de migranți din Irak şi Iran au încercat să ajungă ilegal în România”, a declarat, pentru „România liberă“, directorul adjunct al Gărzii de Coastă, comisar șef de poliție Laurențiu-Cristian Cicu.
Pe larg despre fenomenul migrației ilegale am scris în România liberă și puteți citi AICI.