„Literatura română ca literatură a lumii” – eveniment organizat de ICR New York

icr new york

În întâmpinarea Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), ICR New York organizează evenimentul „Romanian Literature as World Literature” („Literatura română ca literatură a lumii”), în data de vineri, 5 ianuarie 2018, de la ora 19.00, la sediu.

Evenimentul constă în prezentarea cărții cu același titlu – o antologie publicată recent (decembrie 2017) de Bloomsbury Publishing, una dintre cele mai prestigioase edituri din Statele Unite (cu sedii la New York, Londra, Oxford, New Delhi și Sydney), la secțiunea carte academică.

Volumul este coordonat de trei apreciați istorici și critici literari – acad. Mircea Martin, prof. dr. Christian Moraru (University of North Carolina, Greensboro, NC) și prof. dr. Andrei Terian (Universitatea „Lucian Blaga”, din Sibiu) – și reunește 15 studii academice, semnate de nume reprezentative pentru critica românească actuală, între care Carmen Mușat, Caius Dobrescu, Paul Cernat, Bogdan Ștefănescu, Mircea A. Diaconu, Doris Mironescu, Mihaela Ursa, Alex Goldiș, Mihai Iovănel. 

Antologia își propune să acopere cele mai relevante aspecte privind situarea literaturii române în context mondial. În acest sens, publicarea cărții reprezintă o premieră absolută și o excelentă „carte de vizită” pentru a prezenta literatura română cititorilor străini, îndeosebi americani, în condițiile în care volumul, deși de orientare academică, este scris într-un limbaj clar și accesibil publicului larg. 

Invitații speciali ai evenimentului sunt doi dintre coordonatorii volumului, profesorii Christian Moraru și Andrei Terian. Cei doi distinși oaspeti vor prezenta cartea „Romanian Literature as World Literature” în contextul mai larg al literaturii și culturii române recente. Evenimentul se va desfășura sub forma unei mese-rotunde, la finalul căreia va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri, cu participarea publicului. 

Christian Moraru este Class of 1949 Distinguished Professor in the Humanities” și profesor de literatură engleză la University of North Carolina, din Greensboro, SUA. Este specialist în proză americană contemporană, în teorie critică, precum și în literatură comparată, cu accent pe istoria ideilor, postmodernism și relația dintre cultură și globalizare. A scris și a coordonat numeroase volume apărute la edituri americane prestigioase. Printre cărțile sale mai recente se numără monografiile Cosmodernism: American Narrative, Late Globalization, and the New Cultural Imaginary (University of Michigan Press, 2011) și Reading for the Planet: Toward a Geomethodology (University of Michigan Press, 2015). De asemenea, a coordonat volumele colective Postcommunism, Postmodernism, and the Global Imagination (Columbia University Press / EEM Series, 2009) și The Planetary Turn: Relationality and Geoaesthetics in the Twenty-First Century (Northwestern University Press, 2015, împreună cu Amy J. Elias).

Andrei Terian este decanul Facultății de Litere și Arte și profesor de literatură română la Universitatea „Lucian Blaga”, din Sibiu. Este, de asemenea, cercetător științific la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române. Domeniile sale de interes acoperă literatura română modernă și contemporană (sec. XX-XXI), teoria literară și culturală, istoria criticii literare românești și europene, studiul sistemic al literaturii și literatura universală. A publicat numeroase studii și articole în revistele culturale și academice românești, precum și în revistele internaționale „Slovo” (Marea Britanie), „CLCWeb—Comparative Literature and Culture” (SUA), „Europe-Asia Studies” (Marea Britanie), „World Literature Studies” (Slovacia), „Interlitteraria” (Estonia), „ALEA: Estudos Neolatinos” (Brazilia) și „Primerjalna književnost” (Slovenia). Printre cărțile sale mai recente, se numără monografia G. Călinescu: A cincea esență (2009) și volumul de eseuri Critica de export: Teorii, metode, ideologii (2013). A contribuit la realizarea lucrărilor de referință Dicționarul general al literaturii române (ed. I, 7 vol., 2004–2009; ed. a II-a, 4 vol. 2016–2017) și Cronologia vieții literare românești. Perioada postbelică: 1944–1964 (10 vol., 2010–2013).

În intervalul 4-7 ianuarie 2018, cei doi profesori se vor afla la New York pentru a participa, de asemenea, la conferința anuală a Modern Language Association (MLA Annual Convention). Modern Language Association este cea mai amplă și prestigioasă asociație profesională dedicată studiului limbajului și literaturii la nivel mondial, cuprinzând aproximativ 25.000 de membri, din peste 100 de țări. În fiecare an, asociația organizează o conferință, care reunește câteva mii de participanți. La ediția din 2018, în cadrul panelului 674. Aesthetics of Romanian Cinema, Literature, and Translation: Current Issues”, din data de sâmbătă, 6 ianuarie 2018, profesorii Christian Moraru și Andrei Terian vor prezenta lucrarea „Romanian Literature as World Literature: Geopolitics, World Systems, and Spatiality in the Contemporary Romanian Imaginary and Literary-Cultural Scholarship”, în care, pornind de la experiența editării volumului, vor vorbi despre șansele și strategiile de integrare a literaturii române în circuitul cultural mondial. 


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Avarie CET. Fără căldură și apă caldă în mai multe zone din Constanța

joi ian. 4 , 2018
Electrocentrale Constanţa SA (CET Palas) a comunicat în data de 4.01.2018 că înregistrează o avarie pe reţeaua care alimentează cu energie termică primară punctele termice nr. 18, 25, 42. În consecinţă, s-au oprit instalaţiile RADET care asigură distribuţia energiei termice în zona Unitate Jandarmerie (str. Mircea cel Batran), Capitol, Hotel […]
cet

V-ar putea interesa și: