Voluntarii americani și români au curățat plaja din Mamaia, turiștii s-au bronzat nepăsători

Turiștii se bronzează nepăsători

Câteva sute de voluntari, aproape 500, s-au adunat, sâmbătă, să adune gunoaiele de pe plaja din Mamaia. Acțiunea a fost inițiată de către Ambasada SUA la București, în parteneriat cu Liga Navală a Statelor Unite – Consiliul din România.

Am fost și la ediția trecută, dar de această dată numărul participanților a fost cu siguranță mai mare. Au venit adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti, Dean Thompson, militari americanid de la bazele din Mihail Kogălniceanu și Deveselu, directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe, primarul Constanței, Decebal Făgădău, însoțit de unul dintre fii săi, prefectul Constanței, Ion Constantin, președintele Ligii Navale a Statelor Unite ale Americii – Consiliul din România, Teodor Patrichi, jandarmi, foștii mari sportivi Elena Frâncu și Ilie Floroiu, juniorii care au devenit campioni olimpici la gimnastică aerobică, reprezentanți ai Asociației Civice Constanța Altfel, directorul de comunicare al Grup Servicii Petroliere, Radu Petrescu, omul de televiziune Radu Tudor. RAJA și GSP au sprijinit oficial evenimentul.

„Mulţumesc pentru că m-aţi invitat în această locaţie. Este o adevărată plăcere să mă aflu astăzi aici. Mulţumesc primarului şi companiei RAJA, GSP-ului pentru sponsorizare şi suportul acestei acţiuni. Avem aici elevii de la Colegiul Mircea cel Bătrân, militari americani, militari americani din marina navală. Cred că avem şi poliţişti români şi militari români. Fantastic. Mulţumesc tuturor. Este o acţiune importantă. Suntem responsabili pentru curăţarea oceanelor şi a mediului înconjurător. Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la lansarea primei iniţiative internationale de curăţare a plajelor, condusă de organizaţia Ocean Conservancy”, a declarant adjunctul misiunii diplomatice a SUA la Bucureşţi, Dean Thompson.

Voluntarii au intrat în poziție de atac și au început curățarea plajei. Și au avut ce: plaja de fițe din Mamaia era plină de gunoaie, de la chiștoace la PET-uri. Dean Thompson a precizat că a găsit din primele minute obiecte care pot fi foarte periculoase pentru resursele maritime. ”În SUA, oamenii care fac gunoi pot fi amendați cu amenzi semnificative, care pot ajunge la mii și mii de euro. Încercăm să determinăm lumea să acționeze bazându-se pe propria responsabilitate, dar vom lua măsuri dacă oamenii abuzează plajele de care vrem cu toții să ne bucurăm”, a mai Dean Thompson.

În timpul acțiunii volunatrii au trecut pe lângă zeci de turiști care se bronzau pe plajă, fără să fie deranjați de gunoaie. Niciunul dintre ei, din câte am văzut, cel puțin, nu s-a ridicat să dea o mână de ajutor.

„Cu siguranţă va rămâne pentru toţi, şi mai tineri, şi mai bătrâni, o zi de neuitat şi îmi doresc să repetăm cât mai mult asemenea acţiuni care vor sădi sentimente civice în sufletele tuturor. Ne educăm să respectăm natura şi să dăruim un viitor curat copiilor noştri”, a declarat Felix Stroe, directorul genral al SC RAJA SA.

Ziua Internaţională de Curăţare a Plajelor, celebrată anual în data de 19 septembrie, este un avertisment cu privire la pericolul reprezentat de gunoaiele aruncate în mări şi oceane. Acestea afectează sănătatea oamenilor, a florei şi faunei, precum şi resursele care depind de sănătatea apelor. Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la lansarea primei iniţiative internaţionale de curăţare a plajelor, condusă de organizaţia Ocean Conservancy.

În ajunul conferinţei dedicate oceanelor (Our Ocean) care va avea loc în 5 şi 6 octombrie la Santiago, în Chile, Departamentul de Stat şi Ambasadele SUA din întreaga lume sprijină acţiuni de curăţare a plajelor. Unul dintre principalele obiective ale Planului de Acţiune al conferinţei este reducerea semnificativă a cantităţii de deşeuri, în special a materialelor plastice, existente în mediul marin, pentru a putea obţine o scădere măsurabilă până în 2025. Alte obiective includ reducerea acidifierii oceanelor şi promovarea pescuitului sustenabil.

 


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Medgidia. Ședință de Consiliu Local. Ce se votează

lun sept. 28 , 2015
Consiliului Local Municipal Medgidia este convocat în ședință, în data de 30 septembrie 2015, ora 17.00. Se vor dezbate și vota următoarele proiecte de hotărâri: Aprobarea proiectului “Culture Unlimited” finanţat prin Programul de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria, în parteneriat cu Oraşul Elena- Bulgaria şi Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor din […]

V-ar putea interesa și: