GRENADE descoperite în Cobadin

grenada

Opt elemente de semnalizare pentru mediul marin au fost ridicate luni, 2 aprilie a.c., de echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, pe timpul unei misiuni de asanare în comuna Cobadin.

Echipajul pirotehnic mobilizat la locul indicat de apelant, a identificat cinci grenade fumigene, două balize fumigene şi o rachetă de semnalizare, toate pentru mediul marin.

Muniţia a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă de către specialiştii pirotehnicieni, urmând a fi distrusă la o dată ulterioară.

În scopul preîntâmpinării unor evenimente nedorite, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa atrag atenţia cetăţenilor că, în momentul descoperirii unor elemente de muniţie neexplodată, aceştia trebuie să solicite ajutorul organelor abilitate, fără a le mişca din locul unde a fost găsite.

În ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii.

Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie. Efectuarea acestui anunţ nu implică cu nimic cetăţeanul, însă neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare.

De asemenea, este necesar să respecte următoarele recomandări:

  1. nu le atingeţi, nu le loviţi sau mişcaţi din locul în care au fost descoperite;
  2. nu le introduceţi în foc;
  3. nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;
  4. nu ridicaţi, nu transportaţi şi nu introduceţi muniţiile în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;
  5. nu demontaţi şi nu predaţi la operatori economici specializaţi muniţii neexplodate în scopul valorificării ca deşeuri metalice;
  6. nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente;
  7. în zona în care se presupune că ar exista muniţie neexplodată, nu permiteţi accesul, nu faceţi focul şi nu executaţi lucrări de îmbunătăţiri, săpat;
  8. nu lăsaţi copiii să se joace cu aceste elemente de muniţie.

Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Vergil Chițac, senator: În Constanța nu avem nici fonduri europene, nici investiții străine

lun apr. 2 , 2018
Senatorul independent Vergil Chițac spune că, neîndoielnic, fondurile europene nerambursabile au reprezentat un ajutor binevenit în reducerea disparităților dintre țara noastră și Europa occidentală. Acesta a prezentat câteva cifre care-i pot convinge și pe cei mai anti-europeniști, dacă mai au un dram de rațiune. „În perioada 2007 – 2017, România […]
vergil chitac

V-ar putea interesa și: