Basarab Nicolescu, fizicianul care l-a reabilitat pe Galileo Galilei, onorat de teologii din Constanța

Basarab Nicolescu
Basarab Nicolescu (foto: Sibiu 100%)

Basarab Nicolescu, fizicianul care a făcut parte din tribunalul care l-a reabilitat pe Galileo Galilei, în 1992, va fi onorat de teologii din Constanța.

Ca urmare a propunerii Consiliului Facultății de Teologie Ortodoxă, cu binecuvântarea Î.P.S. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, Senatul Universității „Ovidius” din Constanța a aprobat acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Domnului Profesor Dr.h.c. Basarab Nicolescu, membru de onoare al Academiei Române.

Ceremonia înmânării înaltului titlu academic va avea loc în ziua de joi, 14 iunie 2018, în Sala Senatului din Campusul universitar – corp A, la orele 12:00.

Fizician prin formarea inițială, cercetător în mai multe domenii științifice, Basarab Nicolescu s-a impus pe plan mondial prin contribuții în domeniul fizicii interacțiunilor, apoi ca autor și promotor al ideii de transdisciplinaritate, contribuție fundamentală în filosofia științei și epistemologie, dar și ca autor al unor studii de istoria științei și filosofiei, nu în ultimul rând prin critică literară și promovarea dialogului dintre știință și religie.

Născut la 25 martie 1942 în Ploieștii lui Caragiale, Basarab Nicolescu va avea un parcurs de excepție, remarcându-se printr-o cercetare de excelență de valoare planetară în varii domenii și mult dincolo de acestea.

Stabilit în Franța, s-a manifestat în comunitatea academică franceză și apoi americană, ajungând un distins om de cultură, premiat de numeroase societăți și asociații științifice în mai multe țări. În 1970 devine cercetător al Centrului Național de Cercetări Științifice din Paris, susținându-și apoi doctoratul de stat în științe fizice cu titlul Contribution à l’étude théorique de la diffusion pion-nucléon sub conducerea Profesorului Robert Vinh Mau, la Universitatea „Pierre et Marie Curie” din Paris. Va lucra la Divizia de Fizică Teoretică a Institutului de Fizică Nucleară din Orsay și la Laboratorul de Fizică Nucleară și Energii Înalte al Universității Paris VI.

Ca fizician, este fondatorul, în 1973, alături de fizicianul polonez Leszek Lukaszuk, a unui nou domeniu referitor la interacțiunile puternice, cunoscut sub denumirea de Odderon, deschizând un nou domeniu în fizica interacțiilor tari.

În anul 1986 primește Medalia de argint a Academiei Franceze pentru cartea Nous, la particule et le monde, Éditions Le Mail, Paris, 1985, tradusă în limba română și publicată la noi în țară abia în 2002 („Noi, particula și lumea”, Editura Polirom, Iași, 2002).

În anul 1987 – cu un an înaintea înființării, în SUA, a International Society for Intercommunication of New Ideas (ISINI) de către savantul român de cetățenie americană, Anghel Rugină – profesorul și cercetătorul Basarab Nicolescu fondează și conduce Centrul Internațional de Cercetări și Studii Transdisciplinare (CIRET) cu sediul la Paris. Organizație non-profit, CIRET își propune să dezvolte cercetarea dintr-o abordare științifică și culturală nouă – transdisciplinaritatea – al cărei scop este să dezvăluie natura și caracteristicile fluxului de informații care circulă între diversele ramuri ale cunoașterii.

Prin apelul la datele fizicii cuantice, Părintele transdisciplinarității încearcă și reușește să readucă fără accese fundamentaliste conceptul de sacru în discursul raționalist postmodern. Aceasta, dacă avem în vedere că savantul român a făcut parte din tribunalul ce l-a reabilitat în 1992 pe Galileo Galilei la invitația Papei Paul al II-lea.

Personalitate plurivalentă și spirit genial, Basarab Nicolescu s-a bucurat și se bucură de recunoaștere internațională de anvergură, vizibilă și în bogatul palmares de distincții. Pentru a menționa doar pe cele mai importante, putem aminti că din anul 2001, devine membru de onoare al Academiei Române și faptul că Domnia Sa este multiplu Doctor Honoris Causa: al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (2000), al Universității Tehnice din Cluj-Napoca (2008), al Universității „George Bacovia” din Bacău (2008), al Universității „Vasile Goldiș” din Arad (2011), al Universității Veracruz din Mexic (2011), al Universității Petrol-Gaze din Ploiești (2012), al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (2016), al Universității din Craiova (2016) și al Universității de Vest din Timișoara (2016). Este cetățean de onoare al municipiilor Ploiești, Iași, Cluj-Napoca și Craiova.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Băiat de 7 ani, adus la țărm de valuri

lun iun. 11 , 2018
Trupul unui băiat de 7 ani a fost adus la țărm de valuri, pe plaja Modern din municipiul Constanța. Este vorba despre un copil din comuna Dobromir, județul Constanța. Medicii au încercat zeci de minute să-l resusciteze, dar fără succes. În cele din urmă au declarat decesul. Sora acestuia se […]
inecat baiat 7 ani

V-ar putea interesa și: