Domnule Mohammad Murad, noi, românii (și vă includ în această categorie și pe dumneavoastră), avem o vorbă: să nu fii scump la tărâțe și ieftin la făină!
Asta înseamnă să plătești mult pe ceva ce nu merită, dar și invers: să NU dai bani pe ceva ce merită.
Ați făcut o oferă pentru a cumpăra Neptun TV. Am auzit multe voci împotriva acestui lucru, dar nu au dreptate. Meritați felicitări pentru că încercați să salvați o instituție media. În aceste vremuri complicate pentru mass-media, trebuie să ai curaj să investești în domeniu. Orice dispariție a unui post TV, radio sau ziar este încă un cui în coșciugul democrației, tot așa precum orice nouă entitate media este un mic pas înainte pentru o societate normală.
Am privit, așadar, cu speranță oferta dumneavoastră. Cu și mai multă speranță au privit-o cei 62 de angajați ai postului, care nu mai sunt plătiți din ianuarie. Vă dați seama ce înseamnă pentru un om să se ducă șase luni la rând cu buzunarele goale acasă? Știu de la unii dintre colegii mei de acolo că au plâns, la propriu, pentru că nu le puteau duce medicamente sau lapte copiilor. Cu toate acestea, au rămas acolo. Nu pentru că nu ar fi avut unde să muncească, ci din mai multe motive: pasiune, speranță, dorința de a face lucrurile bine până la capăt.
Cei 62 au crezut că a răsărit soarele pe strada lor. Așa spunem noi românii, domnule Mohammad Murad (și vă includ în această categorie și pe dumneavoastră, care, prin investițiile făcute și prin locurile de muncă pe care le-ați creat ați dovedit că sunteți un bun român) atunci când apare în sufletele oamenilor o speranță.
Oamenii spun însă că s-au înșelat, că vreți să oferiți 800.000 de euro pentru afacere, dar că nu ați vrea să le achitați restanțele. Au de primit banii pe 6 luni (unii chiar din decembrie 2017), în total circa 80.000 de euro, spune ei. Poate că suma e mai mare, adică, să spunem 665.883 lei. E o suma imensă pentru un om obișnuit, dar nu este exorbitantă pentru un investitor de calibrul dumneavoastră. Oamenii aceia, domnule Murad, sunt motivul pentru care sunteți în poziția de a cumpăra o televiziune. Dacă ar fi plecat, s-ar fi ales praful de tot, Neptun TV s-ar fi închis.
Culmea este că oamenii nici măcar nu vor toți banii înapoi, ci măcar o parte. Au transmis acest lucru lichidatorului judiciar. Vă dați seama ce oameni de calitate sunt acolo?
Domnule Mohammad Murad, legal nu vă obligă nimeni să plătiți restanțele, evident. Îmi permit totuși să vă transmit ce spunea Sir Richard Branson, un investitor de calibru:
„Angajații sunt cel mai important lucru pe care îl deține o companie, pentru că dacă aceștia sunt fericiți și clienții vor fi fericiți, iar businessul va crește”.
Nu știu dacă veți cumpăra sau nu televiziunea. Nu vreau să cred nici zvonurile că, dacă o veți face, se va muta cu totul la București. Știu însă vorba românească pe care v-am spus-o la început: omul nu trebuie să se scumpească la tărâțe și să fie ieftin la făină. Știu că oamenii sunt mai importanți decât niște echipamente sau o licență CNA. Și sper ca cei care au ținut în viață televiziunea să primească ceea ce merită, nu un șut în fund.
Cristi Hagi
Cine a scris articolul?