Spune că are acreditări obținute în străinătate, dar recunoaște că nu este autorizat în România pentru delfinoterapie. Nici nu ar avea cum, spune el, fiind un pionier în domeniu la noi în țară.
Gemănaru spune că este dispus “ca pentru două ore de terapie zilnică asigurată copiilor cu dizabilități, să suporte toate costurile de întreținere ale delfinilor, în valoare lunară de 10.000 lei“, dar și „să suporte salariile lunare pentru personalul Delfinariului Constanța și toată logistica necesară desfășurării proiectului în condiții optime.“ Ar taxa ședința cu 100 de euro.
În Turcia o astfel de ședință costă 500 de euro. Directorul Delfinariului, Adrian Bîlbă, nu respinge ideea delfinoterapiei, dar are câteva precizări. În primul rând, Consiliul Științific al instituției a declarat, în scris, că delfinoterapia este prea riscantă, pentru copii și delfini, și a refuzat să-și dea acceptul.
În al doilea rând, delfinii au fost achiziționați printr-un program, acceptat de minister, care nu prevede folosirea delfinilor în acest scop. În al treilea rând, nici asigurătorul delfinilor nu permite acest lucru. În al patrulea rând, de doi ani delfinii stau într-un bazin mai mic, pentru că se lucrează la unul mai mare.
În al cincilea rând, este nevoie de un delfin special antrenat pentru contactul cu orice om, nu ca cei actuali, care nu acceptă decât dresorii cu care se obișnuiesc. „Trebuie să fii sigur că definul nu va avea nici o reacție la un copil cu dizabilități. Delfinul poate lovi fără să vrea“, spune Adrian Bîlbă. În prezent, în țările vecine României se face delfinoterapie în Turcia și Ucraina.
Puteți citi mai mult despre acest subiect în România libera.
Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.
Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.
Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.