Polițiștii locali au efectuat, marți, controale în municipiul Constanța pentru verificarea respectării prevederilor legale referitoare la: menținerea curățeniei, tulburarea ordinii și liniștii publice, circulația pe drumurile publice, fluidizarea traficului rutier protectia mediului, activitățile de comerț ilicit, urmărirea legalității lucrărilor de construcții, desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață de către operatorii economici, etc.
Politiștii Directiei Generale Poliția Locală Constanța au constatat 175 de abateri, iar cuantumul amenzilor contraveționale s-a ridicat la 42.835 lei.
Scopul activităților întreprinse de către oamenii legii a fost cel al creşterii eficienței activităţii de menţinere a ordinii publice şi a gradului de reacţie în prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional pe raza municipiului Constanța.
Faptele antisociale constatate, în limita competențelor conferite de lege, pentru care s-au aplicat cele mai multe sancțiuni contravenţionale cu amendă sunt prevăzute în actele normative menționate mai jos, astfel:
• Legea nr.61/1991- privind ordinea şi liniștea publică: 47 procese verbale de constatare și sancționare a contravenției pentru apelarea la mila publicului, consum de alcool în locuri publice, încălcarea unor norme de conviețuire socială, etc.
• OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice: 58 conducatori auto au fost sanctionati pentru că au oprit /staționat neregulamentar pe străzile și bulevardele din municipiul Constanța;
• H.C.L nr. 184/2013 privind îmbunătățirea activităților de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța: au fost sancționate contravențional 53 fapte antisociale legate de nerespectarea regulilor privind menținerea curățeniei pe domeniul public al orașului Constanta sau de oprirea/stationarea autovehiculelor pe spatii verzi ori pe aleile din parc;
• Legea nr. 54/2012 privind desfășurarea activităților de picnic- un constănțean a fost amendat contravențional cu suma de 1.000 lei pentru că a făcut grătar la intersecția Str.Oborului/Str.Cibinului;
• Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor produselor din tutun- 1 proces verbal de constatare și sancționare a contravenției a fost încheiat pentru consumul de produse din tutun într-un spatiu public cu destinație de loc de joacă pentru copii;
• Legea nr.12/1990 – privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite: au fost încheiate 9 procese verbale de constatare și sancționare a contravenției emise pentru acte de comerț ilicit pe plajă, iar mărfurile și bunurile provenite din activități neautorizate au fost supuse măsurii complementare de confiscare.
Tot, în data 28.08.2028, a mai fost constatată comiterea unei infracțiuni de exploatare a cerșetoriei, conform art.214 din C.Pen.
O persoana majoră se folosea de două persoane minore, în vederea obținerii unor foloase materiale de la turiștii de pe plaja din zona Butoaie- Stațiunea Mamaia.
În acest caz a fost solicitat un echipaj al DGASPC-ului și s -au întocmit actele premergătoare predării secției de poliție competente material și teritorial.