Stații de epurare noi = beneficii economice și ecologice

raja scada
Experții au explicat proiectul într-o conferință de presă în Murfatlar

Marea Neagră mai curată, specii noi de pești și mai mulți turiști, acestea sunt beneficiile unor stații de epurare performante.

Pentru a avea astfel de stații, SC RAJA SA Constanţa participă, în calitate de partener, la proiectul intitulat „Strategia de îmbunătăţire continuă a eficienţei staţiilor de epurare a apelor reziduale din statele riverane Mării Negre” (CISWASTEWATER), în valoare de 455.380 euro, finanţat în proporţie de 90% din fonduri europene în cadul Programului Operaţional Comun – Bazinul Mării Negre. Scopul proiectului este dezvoltarea unui parteneriat pentru realizarea unor îmbunătăţiri semnificative în managementul staţiilor de epurare din statele situate în zona Mării Negre. În cadrul acestui proiect a fost analizată situaţia staţiilor de epurare din cele trei ţări cu acces direct la mare, dar şi din alte trei ţări conectate cu regiunea Mării Negre, cu scopul de a stabili cea mai bună abordare pentru managementul apelor uzate, prin utilizarea unei noi metodologii, bazate pe statistică. Proiectul a luat startul la Constanţa, unde în perioada 9-11 aprilie 2014 a avut loc prima reuniune oficială a partenerilor.

Partenerii au ajuns la concluzia că multe staţii de epurare din statele riverane Marii Negre au nevoie de modernizări pentru a se putea conforma directivelor Uniunii Europene, în special directivei EU Water Framework. Este nevoie de investiţii majore, dar şi de menţinerea operării în timpul proceselor de modernizare. Din păcate, în multe cazuri, aceste modernizări sunt făcute fără folosirea unei strategii care să conducă la o îmbunătăţire sustenabilă, cu costuri reduse şi eficienţă maximă. Proiectul demarat în aprilie 2014 urmăreşte îndeaproape implementarea unei strategii comune de eficientizare a proceselor de epurare de la nivelul ţărilor riverane Mării Negre.

În perioada 4-8 noiembrie 2015, SC RAJA SA Constanţa găzduieşte ultima etapă de instruire din cadrul proiectului privind controlul proceselor de epurare. Această etapă constituie cea mai mare provocare, deoarece acum se obţin rezultatele întregului efort făcut în etapele anterioare pentru a îmbunătăţi procesele din staţiile de epurare. Până în luna decembrie 2015 se vor finaliza şi două proiecte pilot, reprezentând studii de caz în două staţii de epurare din România şi Grecia în care se implementează toate etapele strategiei.

„Am vrut crearea unui parteneriat foarte puternic între statele din zona Mării Negre pentru dezvoltarea staţiilor de epurare. Este vorba despre concepte noi, menite să eficientizeze activitatea acestor staţii. Modernizarea unei staţii de epurare nu înseamnă numai echipamente noi, ci şi oameni instruiţi şi un management adec-vat. Tocmai de aceea, în cadrul proiectului, au fost făcute manuale, cu instrumente moderne de operare. Avem sesiuni de training, pentru că dorim să formăm specialişti care vor răspândi conceputul în staţiile de epurare din statele partenere”, a declarat Cristina Silvestru, managerul de proiect.

”În zona Mării Negre am modernizat toate cele 4 stații de epurare (Mangalia, Eforie, Constanța Sud și Constanța Nord). Ele funcționează impecabil, însă trebuie să ai și o strategie, iar acest proiect ne ajută foarte mult”, a declarat directorul general adjunct al RAJA, Aurel Presură.

În urma implementării proiectului CISWastewater, RAJA a reușit să scadă consumul de energie. ”Am reușit să reducem consumul de energie electrică cu aproximativ 15%, dar și cantitatea de nămol. Peste tot sunt probleme cu cantitățile de nămol, care sunt de ordinul sutelor de tone pe zi”, a precizat Presură.

Acantajele proiectului sunt multiple, de la cele economice la cele ecolgice. ”O stație de epurare mai eficientă se traduce și în costuri energetice mai scăzute pe factura utilizatorilor, la final. Poluarea va fi mai redusă în toată zona costieră. Preîntâmpinăm apariția unor boli, atunci când oamenii fac baie în mare. Totodată, apar pești noi”, a spus managerul de proiect, Cristina Silvestru.

”Reușim să eliminăm orice descărcare necontrolată în mare. Au fost, de la 2 Mai la Năvodari, o grămadă de conducte care erau ascunse și trecea apa menajeră fără să treacă printr-o stație de epurare”, a completat și directorul general adjunct al RAJA.

Proiectul CISWastewater, în valoare de 455.380 euro, a fost finanțat în proporție de 90% din fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Comun – Bazinul Mării Negre. Coordonatorul proiectului esteInstitutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI București, iar parteneri alături de SC RAJA SA sunt Black Sea Centre of Excellence (BSCE) – Bulgaria, European Regional Framework for Co-operation (ERFC) – Grecia, Yerevan State University (YSU) – Republica Armenia, State University of Moldova (SUM) – Republica Moldova și International Centre for Social Research and Policy Analysis (ICSRPA) – Georgia.

A doua ediție a Programului Operaţional Comun – Bazinul Mării Negre, care se va lansa anul viitor și va include Rusia.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

SONDAJ. În cine au încredere românii și cu cine ar vota

vin nov. 6 , 2015
CSCI a realizat, în perioada 2 – 4 noiembrie, un sondaj, la nivel național, pe subiecte de actualitate, de la tragedia din Colectiv la intenția de vot. Evoluția încrederii: Au fost realizate 992 de interviuri. Eșantionul a fost validat pe baza datelor INSSE 2009 si recensământul populației 2002. Eroare tolerata […]

V-ar putea interesa și: