Consilierii locali din Constanța au stabilit prețul gigacaloriei pentru iarna aceasta. Abonații sistemului centralizat vor plăti mai puțin decât anul trecut: 225 de lei pe gigacalorie, față de 250 de lei în 2017.
Dar (și aici încep problemele), prețul real al gigacaloriei este de 427 de lei. Diferența nu o acoperă nici Guvernul Statelor Unite ale Americii, nici vreun miliardar filantrop, ci Primăria Constanța. Evident, din bani de la bugetul local, deci din banii TUTUROR constănțenilor.
Aici se ridică o problemă etică: de ce să plătească toți constănțenii pentru pierderile din sistemul ineficient de încălzire centralizată? Imaginați-vă doi pensionari care stau la casă și care se încălzesc cu gaze naturale, pentru că au muncit o viață întreagă și și-au permis o centrală termică. Ei vor subvenția gigacaloria și pentru primarul Constanței, și pentru directorul CET-ului, și pentru directorul RADET-ului, presupunând, desigur, că aceștia locuiesc în apartamente branșate la rețeaua centralizată. Deși cei nominalizați au salarii cuprinse între circa 10.000 și 16.000 de lei pe lună, în mână. Bătrânii despre care vorbesc vor subvenționa gigacaloria și pentru un comandat de vas cu salariu de 10.000 de euro, care stă la bloc. E moral? Evident că nu.
Să revenim la subiectul principal. Consiliul Local Constanţa a aprobat, marţi, alocarea a peste 55 de milioane de lei către Electrocentrale SA Constanţa, reprezentând subvenția în avans pentru sezonul rece 2018/2019, pentru ca societatea să reia furnizarea apei calde în municipiu, sistată săptămâna trecută.
„Am propus Consiliului Local o rectificare a bugetului şi o aprobare a preţului local de facturare a energiei termice către populaţie. Vreau să ştie foarte clar constănţenii următoarele lucruri: din banii noştri vom plăti în avans subvenţia pentru căldură pentru sezonul rece 2018/2019, acest lucru ne costă peste 55 de milioane de lei. O parte din bani se regăsesc în bugetul anului 2018, o parte în bugetul anului 2019. În situaţia în care toate preţurile se majorează, am propus Consiliului Local şi am aprobat o reducere a preţului per gigacalorie. Dacă până acum, de la începutul mandatului meu, gigacaloria la Constanţa a fost 250 de lei, începând de astăzi, gigacaloria la Constanţa costă 225 de lei. Cu alte cuvinte, ca o scuză pentru constănţeni şi ca o măsură de protecţie faţă de creşterea tuturor preţurilor, preţul gigacaloriei la Constanţa a fost redus cu 10 la sută”, a explicat primarul Decebal Făgădău.
55 de milioane de lei.
În Constanța, numărul apartamentelor branșate la RADET este, din calculele noastre, mai mic de 54.560. Ne bazăm calculele pe informațiile puse la dispoziție de RADET, în raportul financiar pe anul 2017. Se spune, aici, că în sistemul de energie centralizată erau 88.000 de apartamente și că rata de debranșare a ajuns la 32,8%. Asta înseamnă că, în decembrie 2017, rămăseseră în sistem 54.560 de apartamente, din care sigur, în anul acesta, s-au mai debranșat câteva sute.
La un calcul simplu observăm că subvenția acordată este de 1.008 lei pentru fiecare apartament.
O centrală termică de 24 kW, arhisuficientă pentru un apartament de 4 camere, poate fi cumpărată și cu mai puțin de 2.000 de lei. Se mai adaugă costul instalatului, de câteva sute de lei. Cine vrea să schimbe caloriferele din fontă cu unele noi, mai scoate câteva sute sau chiar mii de lei în buzunar. Pentru un apartament în care instalația se reface de la zero, costul poate ajunge la 10.000 de lei.
Gândiți-vă însă că primăria acordă acest gen de subvenție, în jur de 10.000 de lei, nu de azi, de ieri, ci de când există acest sistem. Și, dacă nu va face nimic, o va mai acorda mulți ani de acum înainte. În plus, centralele de apartament oferă un confort infinit mai bun, la prețuri mai mic.
Adăugați la acest calcul 18,7 milioane lei, reprezentând cheltuieli cu salariile ale RADET, în 2017, și peste 121 milioane lei, cheltuielile cu materii prime. În total, RADET Constanța a avut cheltuieli de funcționare totale de 151.959.738 lei în 2017. Adică 2.778 lei pentru fiecare apartament! Ca să nu mai vorbim de cheltuielile CET-ului, care ține de Ministerul Energiei.
Calculul de mai sus ne arată că RADET și CET pot fi desființate, lucru care ar fi benefic, din punct de vedere economic.
Sau, și mai bine, în locul centralelor de apartament poate fi adoptată soluția propusă de fostul consilier local Tudorel Chesoi, a centralelor de cartier sau chiar de bloc.
Dacă s-ar face acest lucru, cine ar mai apărea însă, ca în acest an, în poziția pompierului salvator? E una dintre cele mai simple metode de manipulare din lume: tu creezi problema, tu o rezolvi și pozezi în salvator. Și pe salvatori îi votează lumea la alegeri, nu-i așa?
Între noi fie vorba, sper să nu.
C.H.