Legile justiției, modificate prin Ordonanță de Urgență

Guvernul a adoptat OUG pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei., a anunţat luni ministrul Justiţiei Tudorel Toader.

Acesta a precizat că demersul a fost necesar pentru corelarea unora dintre prevederi, pentru preluarea unora dintre recomandările Comisiei de la Veneţia, pentru preluarea unora dintre solicitările CSM.

„Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei. Suntem în momentul în care se încheie o perioadă de dezbateri pe cele trei legi ale justiţiei. A fost publicată şi cea de-a treia lege a justiţiei, care urmează să intre în vigoare mâine (marţi – n.r.). Pentru corelarea unora dintre prevederile celor trei legi, pentru preluarea unora dintre recomandările Comisiei de la Veneţia, pentru preluarea unora dintre solicitările scrise, explicite, ale Consiliului Superior al Magistraturii, pentru alte necesare corelări, Guvernul a adoptat prezenta ordonanţă de urgenţă”, a afirmat Tudorel Toader.

El a adăugat că, în calitate de ministru al Justiţiei, consideră că „modificările aduse legilor justiţiei sunt, se vor dovedi benefice pentru activitatea de înfăptuire a justiţiei pentru cetăţeni, pentru suplimentarea garanţiilor de realizare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale”.

Procurorul General, Augustin Lazăr, a criticat din nou în această dimineață prevederile din ordonanța de modificare a legilor Justiției, propusă de ministrul Justiției, Tudorel Toader, afirmând că toate dosarele în curs vor fi afectate. Întrebat dacă este vorba despre dosarele Revoluției sau protestului din 10 august, lazăr a răspuns: „toate dosarele care sunt pe rol”. 

„Proiectele de acte normative care sunt făcute în grabă sunt de natură să afecteze dosarele în curs. Spre exemplu marile dosare care sunt pe rolul Ministerului Public, spre exemplu cele pe rolul secțiilor miliatre. Au fost concentrate resursele umane, prin delegare, aduse de la mai multe parchete pentru a rezolva dosare mari și complexe. Vor înceta delegările pe funcțiile respective, iar colectivele care lucreză vor fi desființate. Va fi foarte dificil de imaginat cum vor putea fi finalizate aceste dosare, despre care toată lumea susține că dorește să fie finalizate ca România să nu mai plătească sume mari de bani în urma condamnărilor CEDO”, a spus Lazăr, la Digi24. 

Întrebat dacă se referă la dosarul Revoluției sau cel al protestului din 10 august, Procurorul General a răspuns: „la toate dosarele care sunt pe rol”.

Ministerul Public a criticat, duminică seară, prevederile din OUG, precizând că există riscul de „blocare a activității și imposibilitatea finalizării unor cauze extrem de importante, în special aflate pe rolul Secției parchetelor militare din cadrul P.Î.C.C.J., D.N.A. și D.I.I.C.O.T”.

„Articolul VIII din proiectul de ordonanță de urgență, conform căruia, la data intrării în vigoare a ordonanței, procurorii care funcționează în cadrul P.Î.C.C.J., D.I.I.C.O.T. și D.N.A., precum și în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcție în cadrul acestora dacă indeplinesc condițiile prevăzute în noua formă a Legii nr. 303/2004 și a Legii nr. 304/2004, va conduce la înlăturarea unor procurori din funcțiile legal deținute, prin impunerea unor condiții noi, inexistente la data la care s-a făcut numirea, cu nesocotirea prevederilor art. 15 alin. 2 din Constituție care prevede aplicabilitatea legii doar pentru viitor”, potrivit sursei citate. 

Parchetul General arată că atât numirea cât și delegarea procurorilor s-au realizat cu respectarea condițiilor legale în vigoare, iar „nesocotirea acestui fapt ar duce la încălcarea principiului stabilității procurorului, a principiului neretroactivității legii, a identității statutului juridic constitutional al judecătorilor și procurorilor în ceea ce privește numirea și delegarea acestora și va conduce la blocarea activității și imposibilitatea finalizării unor cauze extrem de importante, în special aflate pe rolul Secției parchetelor militare din cadrul P.Î.C.C.J., D.N.A. și D.I.I.C.O.T”.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Încă o avarie la CET Palas. Vezi cine a rămas fără apă caldă

lun oct. 15 , 2018
Electrocentrale Constanţa SA (CET Palas) a comunicat în data de 15.10.2018 că înregistrează o avarie pe reţeaua care alimentează cu energie termică primară punctul termic nr. 37. În consecinţă, în lipsa energiei termice, s-au oprit instalaţiile RADET care deservesc zona Faleză Nord. Până la remedierea avariei de către Electrocentrale Constanta […]
CET palas electrocentrale sa constanța

V-ar putea interesa și: