Multe școli din municipiul Constanța, chiar și cele cu pretenții, nu au săli de sport. Copiii noștri fac orele de educație fizică în curtea școlii, pe asfalt, vara, sau în clasele de curs, în timpul sezonului rece. Evident, numai oră de educație fizică nu se poate numi aceea.
Școlile sunt, din punct de vedere administrativ, în subordinea primăriei, care ar trebui să asigure aceste investiții. Nu o face, însă, din diferite motive. Cel mai folosit este lipsa banilor. Este, însă, un motiv care nu stă în picioare.
Astăzi am primit cel mai bun exemplu.
Președintele Consiliul Județean Constanța, Horia Țuțuianu, a inaugurat, în comuna Grădina, o sală de sport.
„În an Centenar și la 140 de ani de la reîntoarcerea Dobrogei la patria mamă, am inaugurat la Grădina, alături de doamna primar, Gabriela Iacobici, sala de sport din localitate. Am încercat mereu să-i sprijin pe primarii din județ și mă bucur să văd rezultatele. Lucrările la această sală au început anul trecut și, iată, că în numai un an, cu cei aproximativ 400.000 de lei primiți de la Consiliul Județean Constanța, începând de astăzi copiii din Grădina au un loc special pentru a face mișcare. Voi continua să susțin toate investițiile pe care primarii le vor propune pentru dezvoltarea tuturor localităților din județul nostru”, spune Horia Țuțuianu.
Dincolo de ușorul festivism, potrivit, poate, pentru un asemenea moment, atrage atenția o cifră: 400.000 de lei. Suma necesară pentru construcția sălii. Într-adevăr, nu este o sală polivalentă, dar este mult, mult mai bine decât să faci sportul în aer liber. Este o sală pe care o invidiază chiar și elevii de la școlile de fițe din municipiul Constanța.
În municipiul Constanța, în anii 2016 – 2018, primarul a propus alocarea unor sume de bani pentru Asociația Handbal Club Dobrogea Sud. În primii doi ani, toți consilierii locali (PSD, PNL, PMP) au votat pentru, anul acesta liberalii au votat împotrivă, dar proiectul a trecut.
Suma totală promită de asociația de handbal, în perioada menționată, este de 36 de milioane de lei. Asta înseamnă peste 7,7 milioane de euro sau, dacă vreți, circa 9% din tot bugetul Constanței din anul 2018, excluzând excedentul. Un calcul simplu ne arată că de acești bani puteau fi construite nu mai puțin de 90 de săli de sport.
De ce preferă consilierii locali să aloce bani unei asociații sportive, unde sportivii au salarii astronomice (din bani publici) și nu pentru sălile de sport? Răspunsul nu e greu de intuit, vă las pe voi să o faceți.
E normal să se întâmple așa? Categoric NU. Lucrurile trebuie să se schimbe urgent.
C.H.