OCH, un spital privat din județul Constanța, a ales să se promoveze spunând, nici mai mult, nici mai puțin, că este „singurul spital din regiune care respectă standardele europene”.
Afirmația pare fie o reclamă prost ticluită, fie un atac nedrept asupra concurenței, fie un adevăr crunt, pe care-l ascunde multă lume. Aparține dr. Radu Vasilescu, medic primar chirurgie cardio-vasculară, care se alătură, din noiembrie, echipei de la Ovidius Clinical Hospital.
„Am ales să vin la OCH deoarece este singurul spital din regiune care respectă standardele europene, doar în anumite spitale din afara țării am mai putut găsi același condiții de spitalizare atât pentru pacienți cât și pentru personalul medical și constatând că aici există toată infrastructura necesară realizării intervențiilor vasculare am decis să pornim această colaborare. Platoul tehnic este performant, de ultima generație. Un avantaj major îl reprezintă existența reanimării și a personalului specializat”, explică Dr. Vasilescu despre noua colaborare cu OCH.
Acesta spune că aduce și o nouă abordare a chirurgiei cardio-vasculare în sud-estul României, chirurgia endovasculară.
Reamintim că, în anul 2008, în Spitalul Județean Constanța s-a inaugurat ceea ce a fost numită, atunci, una dintre cele mai moderne Clinici de Chirurgie Cardiovasculară din România.
Culmea, doctorul Vasilescu vine chiar din Spitalul Județean Constanța, unde a lucrat o foarte bună perioadă. În anul 2002, el a fost acuzat că ar fi primit 200 de lei de la o bătrână pentru a avea grijă de soțul ei, internat în spital. Femeia, nemulțumită de modul cum a fost tratat, ar fi cerut banii înapoi. Medicul a negat că a primit vreun leu. Povestea o găsiți AICI. În 2010, o comisie de anchetă a DSP a propus sancționarea medicului pentru că nu a completat corespunzător fișele pacienților.
Iată ce scria presa vremii despre secția din SCJU, despre care acum medicul Vasilescu spune că nu este la standarde europene.
„Unitatea are în dotare 35 de paturi şi alte 10 pentru compartimentul de Anestezie Terapie Intensivă (ATI). Fiecare sector de ATI este dotat cu un monitor care vizualizează direct tensiunea arterială, pulsul, presiunea parţială de oxigen, parametrii respiratori etc. Totodată, tot la capitolul dotări ale compartimentului de ATI, există un ventilator pentru asigurarea respiraţiei, un aspirator, un injectomat cu ajutorul căruia se vor injecta soluţiile perfuzabile bolnavilor. De asemenea, există şi o instalaţie de încălzire a soluţiilor perfuzabile, dar şi a sîngelui, astfel încît bolnavul să primească în timp util produsele medicale necesare. La toate acestea se adaugă instalaţia de oxigen, de aspiraţie, de vid, un balon de contrapulsaţie (inimă artificială), defibrilator, ecograf cu sinde transesofagiene şi transtoracice. Unitatea mai are în dotare un EKG cu 12, respectiv 16 camere, mult mai performant decît cele cu o cameră, care sînt în dotarea multor spitale; cu un test de efort, dar şi cu aparate pentru monitorizarea tensiunii pentru 24 şi 48 de ore. Cele două blocuri operatorii sunt şi ele dotate cu aparate de ultimă oră. Între cele două săli de operaţie se află o sală intermediară, dotată cu un monitor, astfel încît studenţii să poată urmări intervenţiile de specialitate în condiţii optime. O sală de operaţie a clinicii are în dotare un sistem de aer condiţionat cu filtre biologice (hepa 9, în ciuda faptului că legea susţine că hepa 4 ar fi de ajuns), un aparat de răcire a aerului la 7-10 grade C, cel mai modern aparat de purificare a aerului, adus din SUA. De asemenea, în dotarea sălii de operaţie mai sînt incluse: o lampă scialitică, o masă operatorie modernă, complexă, mobilă, pe segmente (cap, trunchi, picioare, mîini); aparate cord-pulmon artificial; aparate de electrocoagulare şi hemostază; aparate de recuperare a celulelor sanguine (recuperarea sîngelui pierdut de pacient, astfel încît numărul de transfuzii va fi limitat – n.r.), monitoare performante; aparate de testare în profunzime a anesteziei; aparate laser pentru varice; aspiratoare cu presiune reglabilă; aparate pentru chirurgia tulburărilor de ritm; aparate pentru operaţii de revascularizare miocardică pe cord bătând; aparate pentru măsurarea debitului sanguin. La nivelul clinicii există o cameră de luat vederi care se mişcă şi înregistrează toate activităţile din sala de operaţie, dar şi din saloanele bolnavilor, din cabinetele cadrelor medicale, astfel încît întreaga activitatea este monitorizată la milimetru.”
În Constanța există și alte spitale private de prestigiu, dintre care amintim Medstar 200, Regina Maria, Heka, clinica Matca, dar și maternități, precum Euromedica și Isis.