Muncitorii care lucrează la punerea în siguranță a Cazinoului din Constanța încalcă normele de protecție a muncii și își pun viața în pericol.
Un clip postat, în cursul zilei de vineri, pe pagina de Facebook a Primăriei Constanța ne arată mai mulți bărbați care stau la înălțime și execută câteva lucrări de întreținere, prin niște lemne în acoperiș, ba chiar mai multă și scara de colo colo, fără să fie asigurați.
„După securizarea ferestrelor, echipele au început reparațiile la acoperiș. În această perioadă se execută: închiderea chepengurilor deschise cu capace din lemn acoperite cu tablă zincată; reparații la învelitoare și acoperirea cu tablă zincată a zonelor în care aceasta lipsește; reparații la sistemul de evacuare a apelor pluviale; reparații la șarpantă și la terasele necirculabile. În paralel, se lucrează în interior la desfacerea și depozitarea în siguranță a candelabrelor”, au afirmat reprezentanții municipalității.
Iată clipul postat de Primăria Constanța.
Un specialist în construcții ne-a atras atenția că astfel lucrările se execută la înălțime numai dacă muncitorii sunt asigurați. Există legi speciale în România care prevăd acest lucru.
Articolul 59 din NSSM 12 – Norme pentru lucrul la înălțime spune clar:
Lucratorii din domeniile constructiilor si montarilor de echipamente tehnice trebuie sa utilizeze, pentru lucrul la inaltime, „Centura de siguranta pentru constructori si montatori”.
De asemenea, normale sunt clare în ceea ce privește definiția lucrului la înălțime.
Prin „lucrul la inaltime” se intelege activitatea desfasurata la minim 2 m, masurat de la talpile picioarelor lucratorului pana la baza de referinta naturala (solul) sau orice alta baza de referinta artificiala, baza fata de care nu exista pericolul caderii in gol.
În opinia noastră, nu Primăria Constanța este vinovată pentru acest lucru, ci firma care execută lucrările.
Solicităm Inspectoratului Teritorial de Muncă, instituție condusă de Eugen Bola, PNL, fost prefect, să se autosesizeze în acest caz și să ia măsurile legale care se impun.
COMPLETARE, 23 noiembrie 2018, ora 20.44
Un cititor ne-a atras atenția că muncitorii ar fi totuși prinși cu un dispozitiv de siguranță și, că, prin urmare, respectau normele de protecție a muncii.
Puteți vedea mai jos imaginile pe care ni le-a trimis, vă lăsăm pe dumneavoastră să trageți concluzia. Pentru a nu fi interpretați drept subiectivi, am schimbat și titlul inițial al articolului și am adăugat la final semnul întrebării.
Ne cerem scuze și că, în prima variantă a știrii, am scris că primăria a scos de pe Facebook clipul.
COMPLETARE, 23 noiembrie 2018, ora 21.00
Specialistul consultat de noi spune că un un echipament corect de susținere la înălțime trebuie să arate ca în pozele de mai jos și insistă că cei care lucrau la cazino nu era echipați corespunzător. Potrivit acestuia, un singur din cei filmați are echipament de protecție.
„Au centuri nu hamuri, centurile simple se utilizează doar pentru poziționare, hamul se utilizează pentru oprirea căderii. În cazul lor le trebuia hamuri nu centuri și oricum când se deplasează nu sunt legați pentru ca nici nu ai cum.În caz de oprire a căderii cordoanele ar trebui legate de inelul din spate. Dacă este legat la brâu în caz de cădere i se va rupe mijlocul”, spune acesta.
C.H.