Primăria Constanța va majora substanțial taxele și impozitele locale, din anul 2020, după ce bugetul pe 2019 prezintă un deficit enorm: 85 de milioane de lei.
Ajunsă la fundul sacului, după ce salariile funcționarilor din primărie au explodat (18.720 de lei brut pe lună ne costă numai primarul) și după ce s-a împrumutat pentru autobuze diesel turcești care consumă cu 25%mai mult decât cele vechi, primăria are nevoie de bani ca de aer. (Cluj-Napoca a achiziționat zeci de autobuze electrice cu fonduri europene. Gratis). Salariile acelea mari și creditele trebuie plătite de cineva.
Pentru mai cârpi bugetul, primarul Decebal Făgădău a luat decizia să reintroducă o taxă inventată de fostul său șef, Radu Mazăre: taxa de promovare a turismului în Mamaia. Nu numai că o reintroduce, dar, pe alocuri, o și dublează. De exemplu, toate persoanele fizice care dețin apartamente aici vor plăti o taxă pentru promovarea turismului, așa cum le impusese și Mazăre. Diferența este că, pe vremea lui Mazăre, taxa era de 100 de lei pe an, acum valoarea acesteia este de două ori mai mare: 200 de lei pe an. Primăria spune că taxa este datorată pentru locuințele folosite în regim turistic. Locuință înseamnă, potrivit definiției din proiectul de HCL, „spațiu rezultat din dezmembrarea clădirilor edificate în stațiunea Mamaia”).
Mai mult, s-a introdus o nouă categorie: terenurile sportive, care erau exceptate pe vremea lui Mazăre. Acum, proprietarii acestora vor plăti 100 de lei pe an pentru promovarea turismului.
În rest, sumele sunt cam aceleași. Vor plăti 2.000 de lei cei care au farmacii, sală de jocuri, ateliere foto și spălătorii auto, câte 1.000 de lei cei care au mijloace de transport, inclusiv microbuze și telegondole. Cluburile plătesc 4.000 de lei, hotelurile și restaurantele, până la 4.000 de lei.
Taxele trebuie achitate până la 1 iulie, altfel se vor aplica amenzi care pot ajunge până la 2.500 de lei. Banii vor fi folosiți, spune primăria, pentru finanțarea activităților de dezvoltare și promovare a patrimoniului turistic, precum și pentru înființarea și funcționarea organizației de management al destinației. În anii trecuți, când taxa ajungea la Asociația Litoral, nici primăria, nici asociația, nu au pus la dispoziție modul concret în care s-au cheltuit banii strânși, de ordinul milioanelor de lei. O parte din bani ajungeau direct la bugetul local. Reprezentanții asociației au spus, la solicitarea noastră, că asociația are caracter privat (deși lucra cu bani publici) și că nu se supune regulilor privitoare la informațiile de interes public. Ne-au oferit câteva cifre generale, dar nici acum nu se știe cine a primit grosul banilor, ci doar pe ce s-au cheltuit.
Introducerea acestor taxe face parte din proiectul de hotărâre de consiliu local privitor la stabilirea taxelor și impozitelor pentru anul 2020, care va fi supus votului consilierilor locali joi, 25 aprilie 2020.
Potrivit acestuia, taxele și impozitele se majorează cu 15%. Unele dintre ele cresc însă chiar și cu 50%.
Fii intelept! Alege FAGABUZUL ! E autobuzul care il duce pe Fagadau acasa, de la Primarie. Definitiv! Daca tot ai pagubit niste timp si niste bani ca sa-ti platesti impozitele marite, mai investeste putin si intr-un VOT. Daca nu, las’ ca voteaza niste neplatitori de taxe mai bronzati si pentru tine.
Domnule primar credeți ca este normal ca eu plătitor de loc de parcare sa stau pună la ora 18 pe un loc pe care îl plătesc cu sms. Întreb și eu
Faceti taxa 5000 de lei ptr salile de jocuri din Constanta. Sa se duca in Mamaia.