Oamenii de la sate câștigă aproape jumătate față de cei de la orașe

Oamenii de la sate câștigă aproape jumătate față de cei de la orașe cel puțin în perioadele extra sezoniere.

Unei persoane care trăiește într-o gospodărie din spațiul rural îi revin, în medie, 1.295,64 lei lunar, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Această sumă, reprezentativă pentru primele trei luni din 2019, înseamnă aproape jumătate din nivelul venitului mediu lunar din zona urbană care este de 2.144,38 lei, potrivit INS.

Cea mai mare parte a veniturilor unei gospodării rurale provine din salarii (54,3%) și doar 3,7% din agricultură (48 de lei lunar, în medie/persoană), adică din încasările băneşti de la societăţi şi asociaţii agricole, din vânzări de produse agroalimentare, animale şi păsări sau din prestarea unor munci agricole. Acestea sunt cifre rezultate din anchetele INS, prin urmare este de presupus că sunt câștiguri din economia formală, contabilizată.

Un procent ridicat din veniturile gospodăriilor rurale, 21,2%, adică 274,67 lei, îl reprezintă „contravaloarea prestațiilor sociale”, conform INS, adică asistența socială, pensiile, indemnizațiile pentru boală și maternitate, fondul de șomaj, alte prestații. Veniturile evaluate din consumul de produse agroalimentare proprii se cifrează la 173,61 lei lunar/persoană.

Media Uniunii Europene privind venitul mediu lunar al unui agricultor este de 1.250 euro.

În același timp, cheltuielile totale medii lunare ale unei persoane dintr-o gospodărie rurală sunt de 1.117,99 lei, din care cea mai mare parte, 26,1% din total, o reprezintă impozitele, contribuțiile, cotizațiile și taxele. În zona urbană, cheltuielile medii lunare sunt de 1.789,26 lei/persoană, dar contravaloarea impozitelor și a taxelor se ridică la 37,4%. Pentru alimente și băuturi nealcoolice, o persoană dintr-o gospodărie rurală cheltuiește, în medie, 190 de lei lunar (298,80 lei în urban), la care se adaugă consumul din resurse proprii evaluat la 173,29 lei (66 de lei în urban).

În medie, într-o familie de agricultori (capul gospodăriei este agricultor), venitul mediu lunar al unui membru este 786,13 lei, adică 166 euro. Pentru comparație, media Uniunii Europene privind venitul mediu lunar al unui agricultor este de 1.250 euro (15.000 euro/an).

Sursa foto: Mihai Gligor. Il puteți susține pe acesta in competiția campurivizuale.ro.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Horia Constantinescu a câștigat concursul și este șef la Protecția Consumatorilor pe o perioadă nelimitată

vin iul. 12 , 2019
Horia Constantinescu a câștigat concursul și este șef la Protecția Consumatorilor pe o perioadă nelimitată. Ordinul de numire a fost semnat de președintele ANPC, Marius Pârvu, în data de 28 iunie, și a fost prezentat astăzi de beneficiarul său. Salariul de bază al lui Horia Constantinescu este de 7.301 de […]
horia constantinescu

V-ar putea interesa și: