Cazinoul din Constanța nu va fi reabilitat mai devreme de vara anului 2023 și asta dacă toate lucrurile merg ca pe roate. Pentru lucrările de consolidare și restaurare au fost depuse la Compania Naţională de Investiţii (CNI) trei oferte.
Acestea urmează să fie evaluate până pe 3 ianuarie 2020, conform datelor din platforma de achiziţii publice SICAP.
Durata estimativă pentru realizarea proiectului este de 30 de luni (3 luni etapa de proiectare și 27 de luni cea de execuție). Ne apucă așadar vara anului 2023. Dacă vor exista contestații sau ale probleme, termenul s-ar putea lungi pe termen nelimitat.
Lucrările vor fi realizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), iar valoarea totală estimată a investiţiei este de 111.553.449,35 lei (cu TVA). Valoarea contractului pentru refacerea clădirii se ridică la 60,07 milioane de lei, fără TVA.
În vederea punerii în siguranță a obiectivului de investiţii se propune realizarea lucrărilor de consolidare și restaurare (clădire S+P+1E+M, pod parțial și rampă de acces către subsol) și a celor exterioare (reabilitare platformă terasă, rețele utilități, zid de apărare și balustradă).
Astfel, faţă de documentația avizată iniţial, în anul 2015, principalele modificări vizează:
- reconfigurarea funcțională și adaptarea spațiilor interioare și exterioare la noile funcțiuni propuse prin tema de proiectare, reprezentative pentru viața social-culturală a orașului și pentru un monument de categorie ”A” cu valoare arhitecturală și istorică excepțională;
- adaptarea proiectelor de arhitectură, structură și instalații la noile funcțiuni propuse, ținând cont de actualizarea expertizelor și studiile la această fază de proiectare;
- revizuirea documentațiilor de arhitectură și componente artistice (pictură murală, stucco-marmură, stucatură policromă, metal şi vitralii) pentru tratarea corespunzătoare a degradărilor survenite în perioada 2014 – 2018;
- actualizarea normativelor de proiectare și a legislației în domeniu.
În urma realizării lucrărilor de consolidare și restaurare, Cazinoul va fi redat circuitului public și astfel va fi pusă în valoare cea mai importantă clădire publică realizată în stil Art Nouveau, cu o remarcabilă unitate stilistică a tuturor elementelor: volume, fațade, raportul plin-gol, decorație interioară și exterioară.
În această manieră, Cazinoul va putea redeveni un centru cultural și de divertisment de anvergură internațională, care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziții, beneficiind de o sală multifuncțională de 200 de locuri și de o sală de festivități cu o capacitate de 150 de locuri.
Oferte pentru reabilitare au depus:
- Asociere: SC Eldiclau SRL (lider de asociere)& Telekom România Mobile Communications SA& Research Consorzio Stabile Societa Consortile A SRL & Implex Romcatel Cercetare Proiectare SA şi subcontractanţii Hoiura Electro Construct SRL, Facility Instal SRL şi Helinick SRL.
- Asociere: Aedificia Carpaţi SA (lider de asociere) & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL& SC Tehnoinstal SRL și subcontractantul – Schindler România SRL.
- Asociere: SC Construcţii Erbaşu SA (lider de asociere) & SC Concas SA & SC Euras SRL & SC Polarh Design SRL.
cazinoul trebuie daramat .si-a trait traiul.nu putem risipi banii publici pe astfel de proiecte
cine vrea sa il salveze sa vina cu banii necesari
toti vor multe,dar pe banii altora ,nu ai lor