Consolidarea sinagogii din Constanța costă circa un milion de euro și orașul are nevoie de ea. Au fost făcuți, recent, pași concreți în acest sens.
De exemplu, sinagoga are din nou certificat de urbanism și autorizație de construire.
Documentele au fost emise pe parcursul lunii iulie de către Primări Constanța, după ce precedentele au expirat, și sunt valabile doi ani, a precizat Sorin Lucian Ionescu, președintele Comunității Evreilor din Constanța. Nu s-a putut face nimic în cei doi ani, din motive obiective, dar acum optimismul a revenit.
Sinagoga a fost edificată în anii 1911 – 1914 și, deși nu este monument istoric, se află în zona protejată a peninsulei Constanța, care face parte din Lista Monumentelor Istorice.
În prezent, din cauza abandonului, a lipsei de întreținere, dar și a vandalizării, clădirea se află în stare de colaps, spun specialiștii. Planșeele peste etaj, peste navele laterale și bolta cilindrică a navei centrale sunt prăbușite, ca și coloanele și arcadele. Totodată, s-a prăbușit în proporție de 80% planșeul peste parter, alcătuit din bolți de cărămidă rezemate pe profile metalice. Și o bună bucată din scara de lemn s-a prăbușit.
Aceștia afirmă că este nevoie de lucrări de primă urgență, prin care să se aducă templul israelit la forma și starea inițială. Dacă nu se vor realiza, este foarte posibilă prăbușirea clădirii în cazul unui seism de medie intensitate, care s-ar putea solda cu pierderi de vieți omenești, dar și cu pagube materiale asupra clădirilor din vecinătate.
De asemenea, reabilitarea clădirii ar putea însemna, așa cum spune de mai mult timp Sorin Lucian Ionescu, introducea sinagogii într-un circuit turistic. S-ar întregi astfel patrulaterul confesional din zona peninsulară, unde, într-o arie de numai câteva sute de metri pătrați, avem o catedrală ortodoxă, o biserică catolică, o moschee și, iată, o sinagogă, singura dintre cele patru rămasă în ruină.
Potrivit unor calcule realizate de experți, valoarea estimată a lucrărilor pentru realizarea obiectivelor este de 4,64 milioane lei, fără TVA.
Odată reabilitată, clădirea va putea fi folosită cel puțin 100 de ani.
Refacerea sinagogii nu este obligatorie numai din motivele invocate mai sus de specialiști (eliminarea riscului de pagube umane și materiale și integrarea în circuitul turistic), dar și pentru că Dobrogea, acest ținut unic în România, nu ar mai fi aceeași dacă nu ar păstra moștenirea comunității evreiești.