Poliția din Dubai intensifică digitalizarea luptei împotriva criminalității după lansarea unei noi aplicații mobile care facilitează raportarea infracțiunilor online, informează The National.
Cât de dificil este de realizat o astfel de aplicație pentru utilizatorii de internet din România? Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, Alexandru Ciachir, cofondator al proiectului Hack the Zone, vorbește despre pericolele de pe internet, utilitatea unei aplicații pentru raportarea atacurilor online și necesitatea educației cibernetice în țara noastră.
Ce sunt atacurile online
Atacatorii de pe internet aplică tehnici diverse pentru a pune capcane utilizatorilor.
„Cele mai întâlnite atacuri în întreaga lumea sunt cele de tip Phishing. Mai exact, atacatorul trimite un mesaj prin e-mail și se recomandă ca reprezentant Facebook, Google, Instagram sau o platformă de interes pentru utilizatori. Acel mesaj este unul fals și te atrage în capcana lui, direcționând toată comunicarea și informațiile către un website fals. Autentificarea pe acel website se face în mod normal și nimic nu-ți poate semnala că este un website fals. Această tehnică este foarte răspândită și se află pe primul loc în rândul atacatorilor. Trebuie să fim mult mai atenți cu cine comunicăm și pe ce website-uri intrăm. Recomandarea noastră este ca în momentul în care ni se solicită să schimbăm o parolă sau primim o alertă de securitate că ni s-a accesat contul de altcineva să oferim de două ori mai multă atenție website-ului pe care îl accesam.”, explică IT-istul.
Aplicație pentru raportarea atacurilor online, o soluție pentru România?
Persoanele din Dubai care au fost victime ale atacurilor online, inclusiv hacking-ul și furtul de identitate, pot să ceară ajutor printr-o aplicație pusă la dispoziție de poliție. Rapoartele despre infracțiuni și cererile de recuperare a conturilor de presă socială deturnate pot fi făcute în câteva minute, fără a fi nevoie ca cetățenii să sune sau să meargă la o secție.
Alex crede că numărul atacurilor crește, iar realizarea unei astfel de aplicații ar ajuta autoritățile din România.
„Poliția din Dubai dispune de resurse, echipamente și oameni ce pot procesa astfel de solicitări. O asemenea aplicație ne-ar ajuta foarte mult să recuperăm conturile personale de e-mail sau social media. O astfel de aplicație ne-ar ajuta, însă până o să fie disponibilă în România, trebuie să înțelegem fiecare dintre noi cum funcționează întâi sistemul de raportare și ce pericole ne pândesc pe internet. Auzim din ce în ce mai mult despre atacuri cibernetice, iar numărul acestora este în creștere.”, consideră IT-istul.
„Trebuie să insistăm pe zona de educație cibernetică!”
IT-istul crede că o astfel de aplicație poate să fie realizată rapid. De asemenea, Alex consideră că trebuie investit în educație cibernetică.
„Nu este dificil din punct de vedere tehnic, dar este greu din punct de vedere legislativ. Un asemenea proiect trebuie sa fie controlat de o divizie specială a statului român. Victima ar transmite unei astfel de divizii date sensibile despre cele întâmplate. Trebuie să ne gândim la realizarea unei astfel de aplicații, iar în paralel, trebuie să insistăm pe zona de educație cibernetică.”, a mai spus Alexandru Ciachir.
Surse fotografii cover foto: Internations, EF, Industry Week, Bloomberg, Musement, Telkom University