În contextul aplicării măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul coronavirus, astăzi, a avut loc o întâlnire a grupului de suport tehnico-științific din care fac parte experți ai tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea acestui tip de risc, a anunțat Guvernul României.
În cadrul ședinței s-a analizat apariția primului caz confirmat de COVID-19 în România, măsurile preventive care au fost dispuse pentru limitarea extinderii infecției, dar și aspectele administrative referitoare la achizițiile produselor medicale necesare pentru a combate acest fenomen.
După anchetele epidemiologice pentru a stabili traseele și persoanele cu care au intrat în contact atât cetățeanul italian care a vizitat țara noastră, cât și cetățeanul român declarat pozitiv, s-a constatat că aceștia s-au aflat pentru o perioadă de timp în același spațiu. Celelalte persoane cu care au interacționat cei doi au fost izolate și li s-au prelevat probe, însă nu s-a confirmat prezența coronavirusului.
În cursul zilei de astăzi, la nivelul Institutului de Boli Infecțioase din București și a centrelor regionale din Cluj-Napoca, Iași și Timișoara au fost analizate 12 probe, toate având rezultat negativ.
De asemenea, la acest moment sunt în carantină în centre instituționalizate 99 de persoane, iar 7.174 de persoane au fost izolate la domiciliu pentru a fi monitorizate pentru o perioadă de 14 zile, așa cum prevăd toate protocoalele internaționale.
La nivelul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate din Ministerul Finanțelor Publice au fost primite și deschise toate ofertele pentru achiziția termoscannerelor, destinate identificării posibilelor persoane infectate cu coronavirus. După analiza ofertelor, a fost stabilită, pe baza criteriilor – timp de livrare și preț, compania care va furniza cele 35 de aparate destinate amplasării în aeroporturile din țara noastră. Acestea urmează să fie livrate astfel: 5 săptămâna viitoare, 10 până la data de 20 martie, iar alte 20 într-un termen de 55 zile.
Cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID – 19 pot apela gratuit numărul 0800800358. La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru a
făcut, joi, un apel la calm în ceea ce priveşte coronavirusul, îndemnând
„la prevenţie şi nu la panică”.
„Mesajul pe care vrem să-l dăm astăzi (…) este cel de calm, este cel
al unor procedee şi protocoale pe care noi le-am stabilit în urmă cu
şase săptămâni şi este cel al unui îndemn la prevenţie şi nu la panică”,
a precizat Tătaru, într-o declaraţie de presă la sediul Ministerului
Sănătăţii.
El a adăugat că nu este necesar ca cetăţenii să-şi schimbe modul de viaţă. „Nu este nevoie să aglomerăm supermarketurile, nu este nevoie să ne panicăm toate rudele din străinătate sau din ţară”, a punctat Tătaru.
Acesta a explicat procedurile de urmat în cazul celor aflaţi în carantină sau izolaţi la domiciliu.
„Dacă persoanele intră în carantină, atunci aceste persoane sunt îngrijite de autorităţile locale, primesc hrană, primesc tot ce le este necesar. Dacă persoanele intră în izolare voluntară la domiciliu, atunci o dată pe zi una dintre aceste persoane, dintre membrii familiei, poate ieşi să facă aprovizionarea. Aceste persoane care se află în carantină sau care se află în izolare voluntară la domiciliu primesc concedii medicale. Există legislaţia, atât cea stipulată de Ministerul Sănătăţii, cât şi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi pot primi acest concedii medicale”, a subliniat oficialul Ministerului Sănătăţii.
Potrivit lui Tătaru, prevenţia înseamnă că oamenii trebuie să înţeleagă că regulile rămân aceleaşi ca pentru o infecţie gripală şi ele trebuie respectate.
„Dacă am spus că transformăm panica într-o prevenţie, trebuie să înţelegem că regulile rămân aceleaşi ca pentru o infecţie gripală, pe care trebuie să le respecte. Nu aglomerăm nici spitalele, nici unităţile de primire urgenţă, avem un medic de familie cu care, poate, cu această ocazie, se strânge şi legătura şi acesta împreună cu persoanele afectate, dacă au o simptomatologie, decid dacă se prezintă la spital sau nu”, a arătat secretarul de stat.
Totodată, el a anunţat că cetăţenii pot apela Tel Verde – 0800 800 358, număr ce a fost deschis la Institutul Naţional de Sănătate Publică, menţionând că nu este un număr de urgenţă, ci de informare.
„Cetăţenii trebuie să fie informaţi, iar în acest context, la nivelul Institutului Naţional de Sănătate Publică s-a deschis un Tel Verde – 0800 800 358 – la care oricine poate apela. Nu este un număr de urgenţă, este un număr de informare tocmai pentru această prevenţie. Ne bucură faptul că de când am dat drumul acestui Tel Verde au început să curgă informaţiile, dar ne bucură că am reuşit să liniştim cam tot ce a însemnat panică rămânând ca în următoarele zile specialişti să apară pe tot ceea ce înseamnă media – comunicare pentru a explica ce înseamnă infecţia cu coronavirus”, a mai precizat Tătaru.