UPDATE ora 16.55 Acum sunt 36 de cazuri. Detalii AICI.
UPDATE ora 14.33. A fost depistat pacientul numărul 32. Este vorba despre un bărbat din Iași.
Numărul persoanelor din România diagnosticate cu COVID-19 a ajuns la 31, miercuri după-amiază.
Încă un caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus a fost înregistrat miercuri dimineaţă, un bărbat de 42 ani, din Iasi. Anterior a fost diagnosticată o femeie din Capitală, de 43 de ani, contact al pacientului de 60 de ani care a fost internat Spitalul ”Dimitrie Gerota”.
Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat miercuri că Spitalul ”Dimitrie Gerota” din Capitală, unde a fost internat un bărbat de 60 de ani diagnosticat ulterior cu coronavirus, a intrat în carantină, fiind vizaţi atât medicii, cât şi pacienţii. De altfel, unul dintre cazurile diagnosticate miercuri este medic la acest spital. El a precizat că ancheta epidemiologică continuă.
Conform datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, 31 de persoane au fost diagnosticate cu coronavirus, 6 au fost vindecate, 487 sunt în carantină, iar 11.684 sunt monitorizate la domiciliu. Cinci dintre cei diagnosticaţi inclusiv fiul, nora însărcinată şi nepotul de trei ani, precum şi un medic de la Spitalul ”Dimitrie Gerota”, sunt persoane care au intrat în contact cu bărbatul de 60 de ani. Acesta nu le-a menţionat medicilor că a fost plecat din ţară, deşi a fost în Israel.
„Referitor la bărbatul de 60 de ani diagnosticat cu COVID-19, facem precizarea că, pe numele lui a fost deschis un dosar penal, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 2, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art 352 Cod Penal”, precizează miercuri Grupul de Comunicare Strategică.
Articolul invocat prevede că nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat, miercuri, că măsura limitării la 100 de persoane în spaţii închise nu afectează mall-urile şi hypermaketurile, însă aceasta se aplică în cazul cinematografelor sau teatrelor.
Raed Arafat a anunţat că toate activităţile culturale şi ştiinţifice în spaţii închise sunt resticţionate, iar măsura este aplicată pentru evenimentele cu peste 100 de persoane.
„Restricţionarea activităţilor culturale, ştiinţifice, religioase şi de divertismennt în spaţii închise cu peste 100 de persoane, până la 31 martie, cu posibilitate de prelungire”, a spus Raed Arafat.
Este vorba despre teatre, cinema şi orice altă activitate care are loc într-un spaţiu închis.
„Până la 100 de persoane, OK, peste 100 de persoane, nu”, a explicat Raed Arafat.
Raed Arafat a anunțat și suspendarea temporară a distribuţiei medicamentelor esenţiale pentru tratarea coronavirusului, în afara României, iar entităţile private sunt solicitate să îşi decaleze programul de lucru, pentru sectorul public solicitarea fiind obligatorie.
Acţiunile culturale, sportive, religioase, care implică mai mult de 100 de persoane, desfăşurate în spaţii închise, sunt restricţionate.
„Urmare a noilor măsuri privind limitarea accesului publicului în spații închise la 100 de persoane, Arhiepiscopia Tomisului a decis ca în parohiile unde se estimează că prezența la slujbe va depăși acest număr, slujba să se oficieze în afara lăcașului de cult, așa cum se obișnuiește la hramuri.”, au precizat reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.
În Constanța nu este confirmat niciun caz de coronovirus.